Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Super League 17η αγωνιστική: Προελαύνουν οι πρωτοπόροι

Άλλη μία αγωνιστική έφτασε στο τέλος της. Η 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος ήταν μία από εκείνες που θα ξεχαστούν γρήγορα, μιας και πέραν του αγώνα ΠΑΣ Γιάννενα-Παναθηναϊκός, που έκανε αίσθηση κυρίως για τη διαιτησία και τον...πάγο, κατα τ'άλλα ήταν ρουτίνα. Έλειψε το μεγάλο ντέρμπυ, δεν είδαμε καλό ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός έπραξε το χρέος του και κέρδισε τον αξιόμαχο Λεβαδειακό με σκορ 3-1, ενώ ο Παναθηναϊκός απέδρασε από τους Ζωσιμάδες με το 0-1. Εντός έδρας ισοπαλία για την ΑΕΚ με αντίπαλο τη Ξάνθη και νίκη με ανατροπή για τον ΠΑΟΚ επί του Εργοτέλη.

Στο γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης ο Ολυμπιακός κατάφερε να επιβληθεί του Λεβαδειακού με σκορ 3-1. Το αυτογκολ του Κόρμπου στο 41' και δύο γκολ του Κέβιν Μιραλλάς (ένα σε κάθε ημίχρονο) χάρισαν τη νίκη στους πρωταθλητές Ελλάδος, με τον νεοφώτιστο Λεβαδειακό να μειώνει προσωρινά με γκολ του Στέφανο Ναπολεόνι. Μετριότατη η εικόνα των ερυθρόλευκων, που πήραν ωστόσο το τρίποντο χάρη στην οξυδέρκεια του Αριέλ Ιμπαγάσα, που επέστρεψε μετά από καιρό, και την εκτελεστική δεινότητα του Βέλγου που έπαιξε επιτέλους σαν φορ.

Η επάνοδος του Ιμπαγάσα ήταν βάλσαμο για τους Πειραιώτες καθώς ο Αργεντίνος μέσος έδωσε αυτό που έλειψε στον Ολυμπιακό τα προηγούμενα παιχνίδια: Κάθετες και κίνηση από τον άξονα. Έπρεπε να επιστρέψει ο Ιμπαγάσα για να δουν οι ερυθρόλευκοι μια πάσα της προκοπής. Επίσης, φάνηκε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η ανάγκη απόκτησης ενός νέου Ιμπαγάσα. Ο Γέστε φυσικά δεν είναι τέτοιος, ούτε και ο Φουστέρ. Εκτός από τους δύο πρωταγωνιστές, ξεχώρισε και ο Μανιάτης. Μπορεί να μην είναι μπαλαδώρος, ωστόσο χρειάζονται οι εργάτες για τη βρώμικη δουλειά και ο Έλληνας διεθνής είναι αλάνθαστος.

Στα Γιάννενα τώρα, ο Παναθηναϊκός κατάφερε έστω και στο τέλος να κάμψει τις αντιστάσεις του τοπικού ΠΑΣ. Το υπέροχο γκολ του Κλέιτον χάρισε στο τριφύλλι μια πολύ σημαντική νίκη σε ένα δύσκολο παιχνίδι, κυρίως λόγω του οικτρού, από κάθε άποψη, αγωνιστικού χώρου. Είναι δεδομένο πως δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να διεξαχθεί ο αγώνας και είναι ανεπίτρεπτο από μεριάς Σπάθα που σφύριξε την έναρξη του. Ωστόσο, τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών έγινε ένα μάλλον συμπαθητικό παιχνίδι.

Ο ΠΑΣ Γιάννενα ήταν πολύ καλός, ωστόσο είχε την ατυχία να έχει απέναντι του έναν εξαιρετικό Ορέστη Καρνέζη που "κατέβασε ρολά". Πολλές οι χαμένες ευκαιρίες για τους γηπεδούχους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι πράσινοι δεν έκαναν ευκαιρίες, κάθε άλλο. Ο Τοτσέ ήταν μέσα στις φάσεις αλλά πότε έστελνε τη μπάλα στα πουλιά, πότε πάνω στο Κηπουρό (έπαιξε πολύ καλά ο Έλληνας πορτιέρο). Το ψαλιδάκι του Κλέιτον ήταν αρκετό για τον Παναθηναϊκό, που άμα πάρει και τα δύο παιχνίδια με Λεβαδειακό και Δόξα Δράμας, θα ανέβει στη κορυφή της βαθμολογίας. (Ο Καρνέζης έκανε εξαιρετικό παιχνίδι, αλλά μην αρχίζουμε πάλι τις υπερβολές, πρέπει να έχει και διάρκεια.)

Η ΑΕΚ άφησε ακόμη δύο βαθμούς, με αποτέλεσμα οι όποιες ελπίδες της να κάνει το βήμα παραπάνω τη φετινή χρονιά να εξασθενούν. Με αντίπαλο τη Ξάνθη, αυτή τη φορά, οι παίκτες του Νίκου Κωστένογλου υποχρεώθηκαν σε δεύτερη σερί εντός έδρας ισοπαλία, μετά το Χ με τη Δόξα. Ο Μαρκόφσκι άνοιξε το σκορ για τους Ακρίτες, με τον Λεονάρντο να φέρνει το παιχνίδι στα ίσια, με εύστοχη εκτέλεση πέναλτυ σε ανατροπή του Παντελή Καφέ από τον Βάλλα. Το παιχνίδι ήταν κατώτερο των προσδοκιών, με τη διαιτησία να είναι τουλάχιστον κακή.

Δεν ξέρω, όμως, αν χωρά ανάλυση σε αυτό το παιχνίδι. Όταν μίλας για την ΑΕΚ, για αυτή την ΑΕΚ, δεν ξέρεις αν πρέπει να αναφερθείς στα του γηπέδου ή σε αυτά που παίζονται εκτός αυτού. Η ομάδα είναι μετέωρη και κοντά στη καταστροφή. Ο χοροός των προσφυγών δείχνει πως θα ξεκινήσει άμεσα και ο πρώτος που θα πυροδοτήσει τη σκανδάλη είναι, όπως αναφέρουν διάφορα αθλητικά portals, ο Σάββας Γκέντζογλου. Ώρα μηδέν για τη κιτρινόμαυρη ΠΑΕ, που είναι ακέφαλη, απένταρη και πολύ μόνη...

Νίκη με ανατροπή για τον ΠΑΟΚ. Στη μισοάδεια Τούμπα, ο Δικέφαλος του Βορρά κέρδισε την ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου με σκορ 2-1. Αν και οι Κρητικοί πήραν το προβάδισμα με τέρμα του Βασίλη Κουτσιανικούλη (ξέρετε, του πάλαι ποτέ Μέσσι των φτωχών...), τα τέρματα του Σαλπιγγίδη (με προβολή σε συρτή σέντρα του Ρομπέρ) και Λίνο από την άσπρη βούλα (χέρι του Κυριακίδη) έδωσαν μια πολύτιμη, ενόψει και του αγώνα κυπέλλου με την ΑΕΚ, νίκη που θα ανεβάσει τη ψυχολογία και θα ζεστάνει, παράλληλα το δύσκολο και απαιτητικό κοινό της Τούμπας, που είδε δύο αστέρια της ομάδας να φεύγουν με την είσοδο του 2012. 

Στα υπόλοιπα παιχνίδια της αγωνιστικής, ο ΟΦΗ κέρδισε την ουραγό Δόξα Δράμας με δύο γκολ του Παπουλή, Ατρόμητος και Άρης σε μία ρεβάνς του πρόσφατου αγώνα του κυπέλλου αναδείχθηκαν ισόπαλοι με σκορ 0-0, σε ένα παιχνίδι όπου ο Άρης αδικείται από διαιτησία αλλά και από τον εαυτό του, μιας και ήταν καλύτερος, Κέρκυρα και Αστέρας Τρίπολης μοιράστηκαν από έναν βαθμό μετά το λευκό 0-0 και ο Πανιώνιος ξέφυγε αρκετά από τη ζώνη του υποβιβασμού μετά την εντός έδρας νίκη με 1-0 με το έκτο γκολ του Κούκι στο πρωτάθλημα. Οι Νεοσμυρνιώτες δείχνουν πως θα εξασφαλίσουν από νωρίς τη παραμονή στη κατηγορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου