Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Μορφές του Ποδοσφαίρου: Eusebio

Στο σημερινό αφιέρωμα θα ασχοληθώ με έναν από τους σπουδαιότερους παίκτες που είδε ποτέ ο πλανήτης και με τον, κατά γενική ομολογία, καλύτερο Πορτογάλο ποδοσφαιριστή στην ιστορία του αθλήματος. Ο Eusebio Da Silva Ferreira, ή απλά Eusebio, είναι ένας από τους πιο γνωστούς αθλητές που χαίρει της εκτίμησης όλου του ποδοσφαιρικού πλανήτη. Ο γεννημένος στη Μοζαμβίκη στράικερ συνέδεσε το όνομα του με τη μεγάλη Μπενφίκα του 60' που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών με προπονητή τον εκκεντρικό Bella Guttmann.

Ο Eusebio γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1942 στη Μοζαμβίκη. Οι γονείς του ήταν διαφορετικής εθνικότητας μιας και ο πατέρας του ήταν Αγκολέζος, ενώ η μητέρα του από τη Μοζαμβίκη. Και οι δύο χώρες ήταν τότε πορτογαλικές αποικίες και ο νεαρός Eusebio πέρασε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια, μέσα στη φτώχεια και τις κακουχίες. Στα οκτώ του μόλις χρόνια ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή με αποτέλεσμα να αναλάβει τη ανατροφή του η μητέρα του. Αφοσιομένος στο ποδόσφαιρο, αγνόησε τελείως τη μόρφωση που του παρείχε το σχολείο και κυνήγησε την καταξίωση στο άθλημα.

Σε ηλικία μόλις 18 ετών και ενώ αγωνίζονταν σε έναν μικρό σύλλογο της γειτονιάς του στη Μοζαμβίκη, που συνεργάζονταν με τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και ο πορτογαλικός σύλλογος τον κάλεσε για να τον δοκιμάσει. Η μισητή αντίπαλος όμως, η Μπενφίκα, τον "απήγαγε" ενώ ήταν στο αεροπλάνο και αντί να δοκιμαστεί στη Σπόρτινγκ, υπέγραψει συμβόλαιο με τη Μπενφίκα! Ο Ούγγρος προπονητής Bella Guttmann είχε πειστεί πως ο νεαρός τότε Eusebio είχε όλα τα εχέγγυα να γίνει ένας σπουδαίος αθλητής στο μέλλον και ξεκίνησε να τον εντάσσει σταδιακά στην ομάδα.

Ο "μαύρος πάνθηρας" πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου του 1960-61. Σε ένα τουρνουά που διοργανώθηκε στη Γαλλία, (τουρνουά Παρισίου), η Μπενφίκα αγωνίστηκε με αντίπαλο τη Σάντος του Πελέ. Στο ημίχρονο ο σύλλογος της Λισσαβώνας βρίσκονταν πίσω με σκορ 3-0 και ο τεχνικός των αετών αποφάσισε να ρίξει στη μάχη τον 19 χρονο Eusebio. Μέσα σε 45 λεπτά πέτυχε το πρώτο του χατ-τρίκ, αν και αυτό δεν έφτασε για να ανατρέψει η ομάδα του το εις βάρος της αποτέλεσμα. Ωστόσο, ο νεαρός Πορτογάλος πραγματοποίησε ένα ονειρικό ντεμπούτο και άφησε υποσχέσεις για το μέλλον.

Τη σεζόν 1961-1962 η Μπενφίκα κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, με αντίπαλο τη μεγάλη Ρεάλ Μαδρίτης που είχε στις τάξεις της παίκτες διεθνούς βεληνεκούς όπως ήταν οι Φέρενς Πούσκας, Αλφρέδο Ντι Στέφανο. Ο 20 χρονος Eusebio πέτυχε δύο γκολ στη νίκη της ομάδας του με 5-3, με τα γκολ των μαδριλένων να πετυχαίνει ο μεγάλος Ούγγρος φορ. Η κατάκτηση αυτού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (σημερινό Τσάμπιονς Λιγκ) αποτελεί και τη τελευταία φορά που ο πορτογαλικός σύλλογος σήκωσε το τρόπαιο αυτό.

Εκτός από τη κατάκτηση αυτού, κατά τη 15 ετή παραμονή του στη Μπενφίκα, ο Eusebio πανηγύρισε 11 φορές τη κατάκτηση του πρωταθλήματος Πορτογαλίας, πέντε φορές το κύπελλο Πορτογαλίας, ενώ μετρά και 12 ακόμη κατακτήσεις άλλων κυπέλλων μικρότερης σημασίας που γίνονταν στη χώρα του. 437 φορες αγωνίστηκε με τη φανέλα των αετών της Λισσαβώνας σε όλες τις διοργανώσεις και πέτυχε συνολικά 473 τέρματα, ενώ στο πορτογαλικό πρωτάθλημα πέτυχε 319 γκολ σε 313 συμμετοχές. Ασύλληπτα ρεκόρ από έναν τρομερό επιθετικό που κέρδισε το 1965 το βραβείο του κορυφαίου Ευρωπαίου ποδοσφαιριστή.

Λόγω της καταγωγής του αλλά και επειδή η Μοζαμβίκη ήταν πορτογαλική αποικία, ο Eusebio είχε τη δυνατότητα να αγωνιστεί σε εθνικό επίπεδο με την εθνική Πορτογαλίας. Με το εθνόσημο αγωνίστηκε συνολικά σε 64 επίσημους αγώνες πετυχαίνοντας 41 τέρματα. Μεγάλη στιγμή στη καριέρα του με τη φανέλα της Πορτογαλίας ήταν η τρίτη θέση που κατέλαβε η ομάδα στο παγκόσμιο κύπελλο του 1966, όπου ο Eusebio ανακυρήχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης έχοντας πετύχει εννιά τέρματα. Τα όσα έκανε σε εκείνο το Μουντιάλ του χάρισαν τον τίτλο του "νέου Πελέ".

Μετά τα 15 πετυχημένα χρόνια στη Μπενφίκα ο Eusebio μετακινήθηκε στις ΗΠΑ όπου αγωνίστηκε σε ποικίλες ομάδες. Το 1979, όντας 37 ετών αποσύρθηκε από τους αγωνιστικούς χώρους, δίνοντας έτσι ένα τέλος σε μία πετυχημένη καριέρα με πολλούς τίτλους και διακρίσεις. Συνολικά, σε όσες ομάδες αγωνίστηκε ο "μαύρος πάνθηρας", μέτρησε 571 συμμετοχές και 585 γκολ, δηλαδή, στατιστικά μιλώντας, πετύχαινε ένα γκολ ανά εμφάνιση.

Ο Eusebio ήταν γνώστος για τα εκπληκτικά του τελειώματα. Ήταν φονιάς μέσα στη περιοχή, ενώ είχε εξαιρετική τεχνική κατάρτιση. Λόγω της καταγωγής του από τη Μοζαμβίκη, είχε εξαιρετικά αθλητικά προσόντα, δυνατό κορμί, αλτικότητα και αντοχές. Αλλά το μεγάλο του προσόν ήταν η ταχύτητα, καθώς μπορούσε να κάνει τα 100 μέτρα σε 11 δευτερόλεπτα. Ήταν μεγάλος πονοκέφαλος για τους αντίπαλους αμυντικούς καθώς λόγω αυτού του προσόντος. Επίσης, παρά τα όσα είχε πετύχει, δεν προκαλούσε με τη συμπεριφορά του ποτέ.

Μετά τηναπόσυρση του από τα γήπεδα δεν ενεπλάκη ουσιαστικά με το ποδόσφαιρο. Έγινε επίτιμο μέλος στη Μπενφίκα, στο σύλλογο που τον ανέδειξε και που έκανε καριέρα. Στο γήπεδο της πορτογαλικής ομάδας έχει δημιουργηθεί ένα άγαλμα που απεικονίζει τον Eusebio, δείγμα του σεβασμού του συλλόγου στο προσωπό του. Είναι ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής που έχει φορέσει τη φανέλα των αετών και ο αγαπημένος των οπαδών, μακράν του δεύτερου. Δείτε ένα βίντεο-αφιέρωμα για τον "μαύρο πάνθηρα":





2 σχόλια: