Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Μορφές του Ποδοσφαίρου: Marco Van Basten

Ένας αστέρας των γηπέδων, ένας από τους πιο πλήρης σέντερ φορ όλων των εποχών, ένας άτυχος παίκτης. Ο Marco Van Basten αποτελεί κατά πολλούς το σπουδαιότερο σέντερ φορ που έχει δει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο μέχρι σήμερα. Ο Ολλανδός στράικερ πέτυχε πολλά, τόσο σε συλλογικό επίπεδο, με τον Άγιαξ και τη Μίλαν, όσο και σε εθνικό, με τη φανέλα των οράνιε. Και όλα αυτά, ενώ αγωνίστηκε μόλις μέχρι τα 28 του χρόνια...

Ο Ολλανδός επιθετικός γεννήθηκε στην Ουτρέχτη στις 31 Οκτωβρίου 1964. Απο μικρός έδειξε πάθος για το άθλημα και όταν ήταν μόλις επτά έγινε μέλος μιας μικρής τοπικής ομάδας στη πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Τα λαγωνικά του Άγιαξ ανακάλυψαν τον 17χρονο τότε Marco και τον έπεισαν να μετακινηθεί στο Άμστερνταμ για χάρη του Αίαντα. Σκάουερς και τεχνικό επιτελείο ήταν σίγουροι πως ο νεαρός τότε φορ θα είχε τεράστια εξέλιξη.

Τον Απρίλη του '82 σε ένα ματς πρωταθλήματος με αντίπαλο την ΝΕC μπήκε για πρώτη φορά στον αγωνιστικό χώρο, στη θέση του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ, και πέτυχε και το πρώτο του τέρμα με τη φανέλα του Άγιαξ, πραγματοποιόντας έτσι ένα ονειρικό ντεμπούτο. Κατά τη πενταετή του παραμονή στον Αίαντα (έφυγε το 1987), ευτύχησε να πανηγυρίσει σε συλλογικό επίπεδο τρία πρωταθλήματα, τρία κύπελλα Ολλανδίας και το κύπελλο κυπελλούχων την αγωνιστική περίοδο 1986-87. Τη σεζόν 1984-85 ανακυρύχθηκε κορυφαίος Ολλανδός ποδοσφαιριστής, ενώ ένα χρόνο αργότερα κέρδισε το Χρυσό Παπούτσι καθώς πέτυχε 37 γκολ σε μόλις 26 εμφανίσεις στο Ολλανδικό πρωτάθλημα. Συνολικά, με τη φανέλα του Αίαντα αγωνίστηκε 175 φορές πετυχαίνοντας 154 γκολ.

Έχοντας πετύχει πολλά, ο Marco Van Basten επεδίωξε να φύγει από τον Άγιαξ και την Ολλανδία προκειμένου να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που μόλις είχε αναλάβει τη Μίλαν, έφερε τον 22χρονο Ολλανδό στο Σαν Σίρο έναντι ενός ευτελούς για την αξία του παίκτη ποσού. Ο "καβαλιέρε" είχε μεγάλο όραμα για τη Μίλαν και με τις προσθήκες άλλων δύο Ολλανδών, του Ruud Gullit και του Frank Rijkaard προσπάθησε, και εν τέλει κατάφερε, να δημιουργήσει μια ομάδα που θα άφηνε ιστορία στο άθλημα.

Η Μίλαν, με προπονητή τον ταλαντούχο και φιλόδοξο Αρίγκο Σάκι, και με την Ολλανδική τριπλέτα, κατάφερε να σαρώσει όλους τους εγχώριους και ευρωπαϊκούς τίτλους και να μείνει στην ιστορία ως η σπουδαιότερη ομάδα που είδε το ιταλικό ποδόσφαιρο. Στην άμυνα μεσουρανούσε ο Φράνκο Μπαρέζι, στα χαφ ο Φρανκ Ράικαρντ, στη μεσοεπιθετική γραμμή ο Ρούντ Γκούλιτ και σέντερ φορ ο Μάρκο Φαν Μπάστεν.

Από το 1987 μέχρι το 1995 ο Marco Van Basten ευτύχησε να κερδίσει με τη φανέλα της Μίλαν τρία Τσάμπιονς Λιγκ (1989, 1990, 1994), δύο διηπειρωτικά (1989, 1990), τρία ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ (1989, 1990, 1994), τέσσερα ιταλικά πρωταθλήματα και τέσσερα Σουπερ Καπ Ιταλίας. Επιπλέον, κατά τη παραμονή του στους ροσονέρι, ο Ολλανδός στράικερ κέρδισε τρεις φορές τη Χρυσή Μπάλα (1988,1989, 1992), κάτι που έχουν καταφέρει μόλις τρεις παίκτες, ο Μισέλ Πλατινί, ο Γιόχαν Κρόιφ και εσχάτως ο Λιονέλ Μέσσι. Ανάμεσα στις ατομικές διακρίσεις υπάρχουν τίτλοι όπως ο πρώτος σκόρερ του ιταλικού πρωταθλήματος και πρώτος σκόρερ του Τσάμπιονς Λιγκ.

Σε εθνικό επίπεδο κατάφερε να κερδίσει το Euro του 1988. Μάλιστα, στο τελικό με αντίπαλο τη Σοβιετική Ένωση ο Ολλανδός φορ πέτυχε ένα από τα πιο όμορφα τέρματα που έχουμε δει με το μονοκόμματο βολ πλανέ από πολύ δύσκολη θέση (χάνει στο γραπτό λόγο, έχω παραθέσει βίντεο στο τέλος του άρθρου). Συνολικά με το εθνόσημο αγωνίστηκε 58 φορές, πετυχαίνοντας 24 τέρματα.

Το 1993 άρχισε η πτώση. Ο Marco Van Basten αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα με τον αστράγαλο του. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη πρώτη του σεζόν αγωνίστηκε ελάχιστα λόγω τραυματισμού σε αυτό το σημείο. Προχώρησε σε σειρά από χειροργικές επεμβάσεις προκειμένου να διορθώσει το πρόβλημα αλλά δεν τα κατάφερε. Το τελευταίο παιχνίδι του με τη φανέλα της Μίλαν ήταν στο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 1993, όπου ο τίτλος κατέληξε στα χέρια της Μαρσέιγ. Δύο χρόνια μετά, το 1995, ο Ολλανδός φορ ανακοίνωσε την απόσυρση του, καθώς δεν κατάφερε να ξεπεράσει ποτέ το πρόβλημα αυτό. Τυπικά σταμάτησε στα 30 του, ουσιαστικά όμως η καριέρα του ολοκληρώθηκε μόλις στα 28 του χρόνια. Απολογισμός; 201 εμφανίσεις και 124 γκολ με την ομάδα από το Μιλάνο.

Σαν παίκτης ήταν απλά σαγηνευτικός. Δεν έχουν άδικο όσοι τον αποκαλούν ως το πιο πλήρες φορ που έχει δει το ποδόσφαιρο. Το ψηλό του ανάστημα δεν του στερούσε την απαραίτητη ταχύτητα και σπιρτάδα που απαιτούσε η θέση, είχε εξαιρετική τενχική κατάρτιση, αέρινο στυλ με πολύ καλή ντρίμπλα, μπορούσε να παίξει με πλάτη, ήταν πολύ δυνατός στον αέρα και φυσικά μπορούσε να σκοράρει με όποιον τρόπο ήθελε. Είτε με το δεξί, είτε με το αριστερό πόδι τη μπάλα θα την έστελνε πάντα στα δίχτυα. Φόβος και τρόμος για τα αντίπαλα σέντερ μπακ.

Πλέον ο Μάρκο Φαν Μπάστεν έχει φτάσει στα 47. Διετέλεσε προπονητής της εθνικής ομάδας της Ολλανδίας καθώς και του Άγιαξ, της ομάδας που τον ανέδειξε ποδοσφαιρικά. Η αλήθεια είναι πως σαν προπονητής δεν έχει επιδείξει κάτι το ιδιαίτερο αλλά δεν έχει κάνει και πολλά πράγματα στο χώρο, ούτε έχει προπονήσει πολλές ομάδες. Από τη σεζόν 2012-2013 θα αναλάβει τις τύχες της ολλανδικής Χερενφέιν.

Ο χαρισματικός και συνάμα άτυχος φορ πέτυχε στη σύντομη καριέρα του πολλά. Ένας τεράστιος παίκτης το όνομα του οποίου θα μείνει ανεξίτηλο στην ιστορία του ποδοσφαίρου που δεν ξέρουμε τι παραπάνω θα μπορούσε να κάνει αν δεν ήταν τόσο ευπαθής στους τραυματισμούς. Δυστυχώς για κάποιους αθλητές η μοίρα φέρεται σκληρά και η περίπτωση του Ολλανδού δεν διαφέρει. Πάντως, ακόμη και με όλα αυτά τα προβλήματα, κατάφερε να διακριθεί πολλάκις, να κερδίσει τίτλους και το σεβασμό όλων. Ακολουθούν δύο βίντεο:



6 σχόλια:

  1. Κριμα που δεν βγαινουν τετοιοι παικτες... καλη η ταχυτητα, καλη η τεχνικη και η δυναμη, αλλα σαν τη ψυχη τιποτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι κρίμα. Πλέον η πλειονότητα είναι πρώτα αθλητές (φυσική κατάσταση, ταχύτητα, δύναμη) και μετά ποδοσφαιριστές. Έχει αλλάξει το άθλημα τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς πλέον είναι απαραίτητο να έχεις σωματικά/αθλητικά προσόντα.

      Διαγραφή
  2. Επισης να πουμε οτι το συγκεκριμενο γκολ κατατασεται στα πιο ωραια της διοργανωσης.

    Οπως και οτι οι Ολλανδοι ειναι "σχολη", αν και τα τελευταια χρονια εχει πεσει πολυ. Και οποτε καταληγουμε στο ιδιο ερωτημα, μηπως το ποδοσφαιρο χαλαει το "παιχνιδι"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι το γκολ αυτό είναι από τα πιο όμορφα.

      Σχολή μεγάλη ήταν η Ολλανδία. Έχουμε δει παικταράδες όπως Κρόιφ, Ρεζενμπρινγκ, Γκουλιτ, Κρολ, Ράικαρντ, Ρεπ, Νεεσκενς, Μπέργκαμπ και πόσους άλλους. Αλλά και τώρα βγάζει καλά παικτάκια, Φαν Πέρσι, Ρομπέν, Φαν Ντερ Φααρτ, Σνάιντερ...Αλλά καμία σχέση με το τι έβγαζε παλιά.

      Το ποδόσφαιρο πλέον είναι καθαρά επαγγελματικό και αυτο που νοιάζει τις ομάδες είναι το αποτέλεσμα. Οπότε στο ερώτημα σου, η απάντηση είναι "ναι", δυστυχώς.

      Διαγραφή