Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Είναι δυνατόν να χάσει την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ;

Και όμως είναι! Η Άρσεναλ δεν κατάφερε και πάλι να κερδίσει και παραχώρησε ισοπαλία στο Έμιρείτς  με σκορ 3-3 σε ένα πολύ καλό από άποψης θεάματος παιχνίδι με αντίπαλο την Νόργουϊτς που βάζει σε κίνδυνο την έξοδο της ομάδας του Αρσέν Βενγκέρ για το Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου. Και πως να μην τίθεται εν αμφιβόλλω, άλλωστε, η έξοδος όταν η άμυνα έχει δεχθεί, σε σύνολο 37 αγώνων, 47 τέρματα και δεν κερδίζει στην έδρα της τέτοιες αντιπάλους;

Η οικονομική ζημιά και το πλήγμα στο πρεστίζ της θα είναι μεγάλο αν οι κανονιέριδες δεν εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στη κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Αν δεν κατορθώσει η ομάδα του Βενγκέρ να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ, τότε το πρώτο μεγάλο χτύπημα θα είναι η μη ανανέωση του συμβολαίου του κορυφαίου (μαζί με τον Σονγκ) παίκτη της ομάδας, του Ρόμπιν Φαν Πέρσι. Ο Ολλανδός στράικερ μπαίνει στο τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του και θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως θα φύγει αν η ομάδα δεν ενισχυθεί και δεν παίξει στην Ευρώπη του χρόνου.

Αυτή τη στιγμή που γράφω, η Άρσεναλ έχει 67 βαθμούς σε 37 αγώνες, ενώ η Τότεναμ που ακολουθεί έχει 65 σε 36 και τη Κυριακή αντιμετωπίζει στο Βίλα Πάρκ την Άστον Βίλλα και με νίκη πάει στους 68 βαθμούς και παίρνει τη τρίτη θέση. Η Νιουκάστλ πάλι, αν και έχει και αυτή 65 πόντους, αντιμετωπίζει εντός έδρας την Μάντσεστερ Σίτυ και θεωρείται απίθανο να την κερδίσει, καθώς οι πολίτες θα ματώσουν για τη νίκη η οποία τους χαρίζει επί της ουσίας τον πολυπόθητο τίτλο.

Στη τελευταία αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ έχουμε τους εξής αγώνες: Έβερτον-Νιουκάστλ, Τότεναμ-Φούλαμ, Γουεστ Μπρομ-Άρσεναλ. Θεωρητικά μιλώντας, το πιο εύκολο έργο έχουν οι κανονιέριδες, καθώς η μεν Νιουκάστλ αντιμετωπίζει την πάντα επικίνδυνη και φορμαρισμένη το τελευταίο διάστημα Έβερτον, ενώ το Τότεναμ-Φουλάμ είναι τοπικό λονδρέζικο ντέρμπι, με την Τότεναμ να έχει υπερ της τις πιθανότητες λόγω έδρας.

Αν η Τότεναμ καταφέρει και επιβληθεί της μέτριας Άστον Βίλα τότε έχει κλειδώσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό τη συμμετοχή της στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ, είτε μέσω της τρίτης θέσης, είτε μέσω της εισόδου στα προκριματικά από τη τέταρτη. Και αυτό διότι στη διαφορά τερμάτων η Τότεναμ υπερτερεί και της Νιουκάστλ, ενώ βρίσκεται μόλις δύο τέρματα πίσω από την Άρσεναλ. Οπότε μια νίκη της Τότεναμ και μία ήττα της Νιουκάστλ (έτσι λέει η λογική...) δίνει κατά ένα μεγάλο ποσοστό τη πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Άρσεναλ αν κερδίσει στηη επόμενη αγωνιστική σίγουρα θα βρίσκεται στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου. Το σε ποια θέση θα βρίσκεται εξαρτάται κατά ένα σημαντικό ποσοστό από τη πορεία της Τότεναμ. Η Νιουκαστλ προκειμένου να διατηρήσει τις ελπίδες της οφείλει να κερδίσει και τα δύο της εναπομείναντα παιχνίδια, πράγμα δύσκολο γι'αυτό και φαντάζει ως αουτσάιντερ. Αλλά στο ποδόσφαιρο όλα είναι πιθανά...

Η μάχη πάντως είναι άκρως ενδιαφέρουσα και αμφίρροπη. Τέλος θα ήθελα να τονίσω μια σημαντικότατη λεπτομέρεια και αυτή είναι η εξής: Τι θα γίνει αν η Τσέλσι κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου; Αυτό είναι ένα κρίσιμο στοιχείο, διότι η Τσέλσι, πρωταθλήτρια Ευρώπης γαρ, έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Τι θα αποφασίσει η Ουέφα; Θα πάρουν οι τρεις πρώτες ομάδες της Πρέμιερ το εισιτήριο και η τέταρτη θα πάει Europa; Όλα αυτά, βέβαια, είναι σενάρια...

2 σχόλια:

  1. Η Arsenal παρουσιάζει το ίδιο πρόβλημα με την Tottenham. Με πολύ καλές εμφανίσεις έφτασαν ψηλά, σε σημείο να θεωρούνται φαβορί για την 3η θέση η πρώτη, και διεκδικήτρια για τίτλο η δεύτερη. Και στη συνέχεια, κατάφεραν να ξαναμπούν σε περιπέτειες. Δεν μπορώ να πω ποια από τις δύο αξίζει την 3η θέση, όπως δεν μπορώ, πλέον, να ξεγράψω τη Newcastle. Υπομονή ως τη άλλη βδομάδα, οι τακτικές δεν παίζουν μεγάλο ρόλο πλέον, αλλά ποιος θα είναι πιο ψύχραιμος.

    Η Uefa κακώς δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της. Σε ενδεχόμενη κατάκτηση του τροπαίου από την Chelsea, θα βρεθούν μπροστά στο ίδιο ζήτημα που είχαν να αντιμετωπίσουν το 2005 με τη Liverpool. Αν θέλουν να είναι σωστοί, οφείλουν να πράξουν το ίδιο: να ξεκινήσει η Chelsea από τον 1ο προκριματικό γύρο και η 4η ομάδα από το πρωτάθλημα να συμμετάσχει κανονικά στους νοκ αουτ αγώνες για την είσοδο στους ομίλους. Είναι ηθικά σωστό, ο νικητής να έχει το δικαίωμα υπεράσπισης του τίτλου του, όπως έχει δικαίωμα και ο 4ος της κατάταξης να συμμετέχει, αφού με βάση αυτόν τον κανονισμό πορεύτηκε στο πρωτάθλημα. Πάντως, ότι κι αν θέλει η Uefa, οφείλει να ορίζει σαφέστατα τι θα γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις και όχι να περιμένει να δει ποια θα είναι η κατάληξη του τροπαίου για να αποφασίσει. Νομίζω ότι χάνουν το μέτρο, παραμένοντας τυπικοί σε ηλιθιότητες ,τύπου χρόνος εξόδου από τα αποδυτήρια (και τιμωρία της City για καθυστέρηση ενός λεπτού) και να μην έχουν ξεκαθαρίσει τι θέλουν σε σημαντικότερα ζητήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φιλαράκι.

      Τότεναμ και Άρσεναλ έχουν παρόμοια πορεία αλλά ξεφούσκωσαν και οι δύο. Η Άρσεναλ έκανε κακό ξεκίνημα, η Τότεναμ κοιλιά από τον Φεβρουάριο. Δεν μπορώ ούτε εγώ να ξεγράψω τη Νιουκάστλ αλλά το θεωρώ πραγματικά απίθανο να κερδίσει τη φορμαρσμένη Σίτυ. Υπομονή είναι η λέξη κλειδί.

      Για όσα λες παρακάτων με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνω και είναι αξιοπερίεργο που η Ουέφα δεν έχει βγάλει σταθερό κανονισμό για τέτοιο ενδεχόμενο. Ελπίζω να γίνει αυτό που λες, και να συμμετάσχει η Τσέλσι (αν το πάρει βέβαια) και η τέταρτη. Θα δούμε...

      Διαγραφή