Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Champions League: Ο μεγάλος τελικός

Αυλαία στη κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση πέφτει αύριο στις 21.45 το βράδυ, όταν η Μπάγερν Μονάχου αντιμετωπίζει μέσα στο σπίτι της την Τσέλσι, με φόντο το τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά. Αν και πολλοί από εμάς περιμέναμε πως ο τελικός θα ήταν Ελ Κλάσσικο, αμφότερες ομάδες φρόντισαν να μας διαψεύσουν. Τέτοιες στιγμές δεν χωράνε προβλέψεις, ούτε υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί. Σήμερα δύο ομάδες θα μπουν στο γήπεδο και μία θα αποχωρήσει τροπαιούχος, Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ξεκινώ με τους γηπεδούχους. Η Μπάγερν Μονάχου φιλοδοξεί να κατακτήσει μετά από 11 χρόνια (από το 2001) να κατακτήσει τον πέμπτο της τρόπαιο. Το σύνολο του Γιούπ Χάινκες δείχνει πιο ώριμο και πιο έτοιμο από ποτέ. Η δίψα των παικτών είναι μεγάλη και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως έχει το πάνω χέρι λόγω εμπειρίας αλλά και επειδή θα αγωνιστεί στο σπίτι της. Η πορεία προς τον τίτλο μόνο στρωμένη με ροδοπέταλα δεν ήταν καθώς οι Βαυαροί έπρεπε πρώτα να ξεπεράσουν στους ομίλους τις Νάπολι, Μάντσεστερ Σίτυ, ενώ στη συνέχεια απέκλεισαν κατά σειρά τις Βασιλεία, Μαρσέιγ και Ρεάλ Μαδρίτης, προκειμένου να βρεθούν στον μεγάλο τελικό.

Οι μπλε του Λονδίνου επιδιώκουν να κερδίσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους το κύπελλο με τα "μεγάλα αυτιά". Έφτασαν πολύ κοντά το 2008 όταν και έχασαν τον τίτλο στα πέναλτι και τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για την "φουρνιά του Μουρίνιο", ήτοι Ντρογκμπά, Εσσιέν, Τέρι, Λάμπαρντ, Άσλει Κόουλ και Τσεχ, να κερδίσουν το πολυπόθητο πρωτάθλημα. Τερματίζοντας πρώτη σε έναν βατό όμιλο με αντιπάλους τις Μπάγερν Λεβερκούζεν, Βαλένθια και Γκενκ, απέκλεισαν στη συνέχεια τις Νάπολι, Μπενφίκα και τη κάτοχο του τίτλου Μπαρτσελόνα, έτσι ώστε να μπορέσουν σήμερα που ξημερώνει να διεκδικήσουν το τρόπαιο.

Απουσίες για τις δύο ομάδες υπάρχουν και μάλιστα μερικές είναι καθοριστικής σημασίας. Η Μπάγερν δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες των τιμωρημένων Μπαντστούμπερ, Αλάμπα, Λουϊς Γκουστάβο, ενώ μέχρι πριν λίγο κρίνονταν αμφίβολη και η συμμετοχή του Άριεν Ρόμπεν που ταλαιπωρείται από ίωση. Ευτυχώς για τους δευτεραθλητές Γερμανίας, ο Ολλανδός "φώναξε" παρόν. Από πλευράς Τσέλσι θα λείψουν οι τιμωρημένοι Τέρι, Ραμίρες, Ιβάνοβιτς, Ραούλ Μεϊρέλες. Δίχως αμφιβολία και οι δύο ομάδες έχουν σημαντικές και ηχηρές απουσίες και είναι απορίας άξιον πως θα καταφέρουν οι δύο τεχνικοί να καλύψουν τα κενά αυτά.

Όπως ανέφερα και νωρίτερα, φαβορί δεν υπάρχουν. Είναι τελικός και οι προβλέψεις κρίνονται περιττές. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως η Μπάγερν Μονάχου έχει το πάνω χέρι λόγω πείρας, δίψας και έδρας. Ωστόσο δεν θα πρέπει να αγνοούμε το ότι οι Βαυαροί προέρχονται από ηχηρή σφαλιάρα από τη Ντόρτμουντ, από την οποία και έχασαν το κύπελλο Γερμανίας, όπως και το ότι η Τσέλσι έχει και καλή ψυχολογία από τη κατάκτηση του F.A Cup με αντίπαλο τη Λίβερπουλ. Επίσης, είναι η ομάδα που απέκλεισε την Μπαρτσελόνα, χωρίς μάλιστα να ηττηθεί από αυτή, ενώ το κίνητρο των μπλε είναι μεγάλο διότι αν δεν κατακτήσουν το τρόπαιο, του χρόνου οι παίκτες του Ντι Ματέο δεν θα αγωνιστούν στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά στο Γιουρόπα.

Οι πρωταγωνιστές:

Φράνκ Ριμπερί: Για εμένα ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας του Χάινκες. Βρίσκεται στη πιο ώριμη ποδοσφαιρικά ηλικία, έχει αφήσει πίσω του τραυματισμούς, είναι φορμαρισμένος καθ'όλη τη σεζόν και βαρόμετρο στην επίθεση της Μπάγερν. Είναι η βασική αιτία που ο Γκόμεζ έχει πετύχει τόσα γκολ, είναι καταλυτική η συνδρομή του σε σχεδόν κάθε επίθεση των Βαυαρών και αν τελικά δεν αγωνιστεί ο Ρομπέν (απίθανο), τότε όλη η Μπάγερν θα περνά από τα πόδια του βραχύσωμου Γάλλου εξτρέμ.

Ντιντιέ Ντρογκμπά: Ένας από τους πιο αδικημένους ποδοσφαιριστές των τελευταίων χρόνων. Έγινε γνωστός στα 27 του και ενώ είναι τεράστιος επιθετικός με φοβερές αρετές δεν έχει κερδίσει την αναγνώριση που του αξίζει. Αυτή είναι η τελευταία του ευκαιρία να διεκδικήσει το Τσάμπιονς Λιγκ. Στη τελευταία του σεζόν στο Στάμφορντ Μπριτζ (δεν έχει ανανεώσει), ο Ιβοριανός στράικερ, που υπήρξε εκ των κορυφαίων για τους μπλέ την φετινή σεζόν στην Ευρώπη, φιλοδοξεί να κλείσει έναν κύκλο με τη κατάκτηση του πολυπόθητου κυπέλλου. Το αξίζει, θα το καταφέρει;

Δεν θεωρώ πως ο αυριανός τελικός θα μείνει στην ιστορία ως ο πιο όμορφος τελικός. Δεν πιστεύω πως θα δούμε καλό ποδόσφαιρο. Έχει ενδιαφέρον να δούμε το πως θα στήσει την ομάδα του ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο. Την Μπαρτσελόνα την εμπόδισε, μόνο που οι Καταλανοί αναπτύσσονται από τον άξονα, ενώ οι Βαυαροί από τα φτερά με κινητήριους μοχλούς του Ρομπέν και Ριμπερί. Επίσης, είναι αρκετά ιντριγκαδόρικο να δούμε ποιοι θα καλύψουν τα κενά των Ιβάνοβιτς και Ραμίρες. Οι Βαυαροί υπέστησαν μεγάλο πλήγμα με την απουσία του Λουϊς Γκουστάβο, που είναι καθαρός κόφτης, βαρόμετρο στον άξονα, απ'όπου και παίζει συνήθως η λονδρέζικη ομάδα. Αυτές είναι μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να αποβούν καθοριστικής σημασίας για την έκβαση της αναμέτρησης.

Πιθανές ενδεκάδες:

Μπάγερν Μονάχου (Χάινκες): Νόιερ/ Ραφίνια, Λαμ, Βαν Μπόιτεν, Μπόατενγκ/ Σβάινστάιγκερ, Κρος Μίλες/ Ριμπερί, Ρομπέν, Γκόμεζ
Τσέλσι (Ντι Ματέο): Τσεχ/ Μποσίνγκουα, Άσλεϊ Κόουλ, Νταβίντ Λουϊς, Κέιχιλ/ Μίκελ, Εσσιέν, Λάμπαρντ/ Καλού, Μάτα, Ντρογκμπά

Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Πορτογάλος Πέντρο Προένκα. 41 ετών, διεθνής από το 2003 και έχει διατητεύσει συνολικά σε 65 ευρωπαϊκά παιχνίδια και στις δύο διοργανώσεις (Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ).

Η αναμέτρηση θα μεταδοθεί απευθείας από τη κρατική τηλεόραση (ΝΕΤ) στις 21.45μμ.

8 σχόλια:

  1. Παμε για το κατσαρολι... ειναι δικο μας, αυτη τη φορα. Αλλωστε ειναι η μονη ευκαιρια να σωσει τη χρονια η Τσελσι και να πρωταγωνιστησει και την επομενη στο ΤσουΛου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να σωθεί η χρονιά επιβάλλεται η κατάκτηση της κούπας πιστεύω. Το αν θα γίνει η όχι θα το διαπιστώσουμε σε μερικές ώρες. Μεγάλο κίνητρο η κατάκτηση για τη παλαιά φουρνιά πάντως, θα παίξει και αυτό το ρόλο του.

      Διαγραφή
  2. Αν και δεν είμαι Τσέλσι, σήμερα ελπίζω οι Άγγλοι να το σηκώσουν....Πρώτη φορά υποστηρίζω αυτήν την ομάδα (Την Τσέλσι), νομίζω ότι της αξίζει αυτό τρόπαιο και πιστεύω ότι από την σημερινή αναμέτρηση, εξαρτάται το μέλλον του συλλόγου, αν το πάρουν οι ''μπλέ'' ο Αμπράμοβιτς θα ρίξει και άλλο χρήμα και του χρόνου θα πρωταγωνιστέι και πάλι η ομάδα, αν τώρα το χάσουν τα πράγματα θα δυσκολέψουν, αφού του χρόνου δεν θα πάει ούτε καν στο Champions league....

    ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΜΩΣ...ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ...ΚΑΙ ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα δούμε σε μερικές ώρες τον νικητή. Εγώ έχω πει πως αν το πάρει η Τσέλσι θα το χαρώ για τον Ντρογκμπά κυρίως. Τώρα, αν το πάρει, θα υπάρξουν εξελίξεις στο ποδοσφαιρικό τμήμα σίγουρα. Αμπράμοβιτς είναι αυτός, θα ξαναψηθεί να ρίξει χρήμα.

      Μακάρι να γίνει καλό παιχνίδι αν και κρατώ μικρό καλάθι.

      Διαγραφή
  3. Αμα δουμε τα σκουρα θα βαλουμε και τον Ντι Ματεο μεσα να παιξει οπως παλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες; Αν θέλετε προλαβαίνετε να δηλώσετε τον Ζόλα για βοηθό προπονητή να έχετε και άλλη επιλογή αν γίνουν δύσκολα τα πράγματα :P

      Διαγραφή
  4. Με τέτοιο κέντρο άμυνας που θα έχουν και οι δύο ομάδες,εγώ βλέπω να γίνεται ροντέο το ματς... Προσωπικά βλέπω Μπάγερν και με άνεση στο σκορ... Αλλά είναι φανερό πως είμαι λίγο προκατειλημμένος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετεροχρονισμένα απαντάω αλλά τελικά δεν δικαιώθηκες. Βαρετό το ματς μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας. Μετά, από το 80, έφτιαξε κάπως.

      Διαγραφή