Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Αφιέρωμα Euro: Euro 1980

Ως το Euro των αλλαγών μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό του 1980 καθώς είχαμε τη πρώτη μεγάλη διαμορφωποίηση σε σχέση με τις διοργανώσεις των παρελθόντων χρόνων. Οι ομάδες που συμμετείχαν στα τελικά της διοργάνωσης αυξήθηκαν από τέσσερις σε οκτώ. Επίσης, άλλαξε και ο τρόπος διεξαγωγής των τελικών, καθώς οι οκτώ (πλέον) ομάδες θα χωρίζονταν σε δύο γκρουπ των τεσσάρων και οι πρώτοι από τον κάθε όμιλο θα προκρίνονταν στον τελικό, με τους δύο δεύτερους να αγωνίζονται για τη τρίτη θέση στον μικρό τελικό. Επίσης, η διοργανώτρια χώρα δεν θα λάμβανε μέρος στη προκριματική διαδικασία (κάτι που δεν ίσχυε μέχρι τότε) αλλά θα προκρίνονταν απευθείας στα τελικά.

Euro 1980 (Ιταλία)

Η μορφή των προκριματικών άλλαξε και αυτή. Θα σχηματίζονταν επτά γκρούπ και οι πρώτοι κάθε όμιλου θα περνούσαν απευθείας στα τελικά της διοργάνωσης. Αντίθετα, στις προηγούμενες διοργανώσεις (από τότε που θεμελιώθηκαν οι όμιλοι στα προκριματικά), οι πρώτοι κάθε όμιλου θα έμπαιναν σε κλήρωση από την οποία θα προέκυπταν ζευγάρια, οι νικητές των οποίων θα προκρίνονταν στα τελικά. Πλέον η πρωτιά στον όμιλο έδινε ένα από τα επτά χρυσά εισιτήρια.

Τα γκρουπ της προκριματικής φάσης:
1) Αγγλία, Β.Ιρλανδία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Δανία
2) Βέλγιο, Αυστρία, Πορτογαλια, Σκωτία, Νορβηγία
3) Ισπανία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία Κύπρος
4) Ολλανδία, Πολωνία, Ανατολική Γερμανία, Ελβετία, Ισλανδία
5) Τσεχοσλοβακία, Γαλλία, Σουηδία, Λουξεμβούργο
6) Ελλάδα, Ουγγαρία, Φινλανδία, Σοβιετική Ένωση
7) Δυτική Γερμανία, Τουρκία, Ουαλία, Μάλτα
*Η σειρά των ομάδων αντιστοιχεί στη θέση που πήραν οι ομάδες κατά τη φάση των ομίλων. Με έντονα γράμματα οι νικητές των ομίλων.

Έτσι λοιπόν, Αγγλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Τσεχοσλοβακία, Ελλάδα, Δυτική Γερμανία και η διοργανώτρια Ιταλία θα συμμετείχαν στα τελικά του Euro 1980. Η διοργάνωση επέστρεψε στη γειτονική προς εμάς χώρα μετά από 12 χρόνια και υπήρχε περιέργια για το αποτέλεσμα της νέας μορφής που θα είχε η διοργάνωση. Η έναρξη των αγώνων έγινε στις 11 Ιουνίου.

Το λογότυπο της διοργάνωσης
Τέσσερα γήπεδα ανέλαβαν τη φιλοξενία των αγώνων. Τα γήπεδα Stadio Olimpico, Stadio San Paolo και Stadio Comunale είχαν χρησιμοποιηθεί και το 1968, ενώ το τέταρτο στάδιο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το Giuseppe Meazza, έδρα των Μίλαν και Ίντερ Μιλάνου. Ο τελικός έγινε στο Stadio Olimpico της Ρώμης, στην ίδια έδρα που είχε διεξαχθεί ο τελικός της ίδιας διοργάνωσης πριν από 12 έτη.

Το γήπεδο του τελικού, Stadio Olimpico
Όπως ανέφερα και πρωτύτερα, οι οκτώ ομάδες που συμμετείχαν στα τελικά θα χωρίζονταν σε δύο όμιλους. Μετά από κλήρωση προέκυψαν οι εξής δύο:
'Α Όμιλος
Δυτική Γερμανία
Τσεχοσλοβακία
Ολλανδία
Ελλάδα

'Β Όμιλος
Βέλγιο
Ιταλία
Αγγλία
Ισπανία

Α Ομιλος:
Ο αγώνας ανάμεσα σε Τσεχοσλοβακία και Δυτική Γερμανία ήταν ο πρώτος αγώνας του Euro 1980. Οι Γερμανοί επικράτησαν των τότε πρωταθλητών Ευρώπης με σκορ 0-1 χάρη σε τέρμα του Rummenigge (57'), παίρνωντας έτσι μια μικρή εκδίκηση για την ήττα στον τελικό του περασμένου Euro. Η αναμέτρηση ανάμεσα σε Ολλανδία και Ελλάδα έκλεινε την πρώτη αγωνιστική του ομίλου. Οι Οράνιε κέρδισαν με το ισχνό 1-0 με γκολ-πέναλτι του Kist στο 65ο λεπτό.

Στη δεύτερη αγωνιστική οι Δυτικοί Γερμανοί σφράγισαν το εισιτήριο για την επόμενη φάση του θεσμού καθώς επιβλήθηκαν των Ολλανδών με σκορ 3-2 χάρη σε χατ-τρικ του Klaus Allofs (20', 60', 65'). Τα γκολ των Ολλανδών πέτυχαν οι Rep με πέναλτι στο 79', ενώ ο Van de Kerkhof με μακρινό σουτ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Στον άλλο αγώνα, η Ελλάδα ηττήθηκε με σκορ 1-3. Ο Panenka με απευθείας φάουλ έδωσε το προβάδισμα στους πρωταθλητές Ευρώπης μόλις στο 6' και ο Νίκος Αναστόπουλος με κεφαλιά ισοφάρισε στο 14' . Οι Τσεχοσλοβάκοι πήραν τα ηνία στο 26' με γκολ του Vizek και ο Nehoda διαμόρφωσε το τελικό σκορ στο 63'.

Στην τρίτη αγωνιστική είχαμε το ενδιαφέρον παιχνίδι ανάμεσα σε Ολλανδία και Τσεχοσλοβακία όπου κρίνονταν η δεύτερη θέση και το αδιάφορο Ελλάδα-Δυτική Γερμανία ανάμεσα στον τελευταίο και στον πρώτο του ομίλου. Οι Τσεχοσλοβάκοι και οι Ολλανδοί ήρθαν ισόπαλοι με σκορ 1-1. Προηγήθηκε η Τσεχοσλοβακία με τον Nehoda και ο Kist έφερε την αναμέτρηση στα ίσα στο 59'. Ωστόσο, λόγω της καλύτερης διαφοράς τερμάτων (Ολλανδία 4 υπέρ 4 κατά, Τσεχοσλοβακία 4 υπέρ 3 κατά), οι πρωταθλητές του 1976 προκρίθηκαν στον αγώνα κατάταξης για τη τρίτη θέση. Το άλλο παιχνίδι έληξε 0-0.

Βαθμολογία:
Δυτική Γερμανία 5
Τσεχοσλοβακία 3
Ολλανδία 3
Ελλάδα 1


Β Ομιλος:
Η πρώτη αγωνιστική του δευτέρου ομίλου είχε στο κύριο μενού ισοπαλίες. Πιο συγκεκριμένα, στην αναμέτρηση Βέλγιο-Αγγλία το σκορ ήταν 1-1 και διαμορφώθηκε από το όμορφο γκολ του Wilkins στο 26', για να ισοφαρίσουν οι Βέλγοι τρία λεπτά αργότερα με σκόρερ τον Ceulemans. Στο άλλο ματς της αγωνιστικής είχαμε τη λευκή ισοπαλία ανάμεσα σε Ισπανία και Ιταλία.

Η αναμέτρηση Βέλγιο-Ισπανία άνοιξε την αυλαία της δεύτερης αγωνιστικής και ευτυχώς δεν είχαμε και πάλι ισοπαλία. 2-1 το τελικό σκορ με τους Βέλγους να πανηγυρίζουν τη νίκη και τους δύο υπερπολίτιμους για τη συνέχεια βαθμούς. Ο Gerets έδωσε το προβάδισμα στους νικητές στο 17' για να ισοφαρίσει ο Quini στο 36'. Ο Cools στο 65' χάρισε τη νίκη στους Βέλγους, μια νίκη που άξιζαν. Στο δεύτερο ματς, η Αγγλία ηττήθηκε από την Ιταλία με σκορ 0-1. Το κοντινό πλασέ του Marco Tardelli χάρησε τη νίκη στους Ιταλούς.

Την τρίτη αγωνιστική παίζονταν η πρόκριση στον τελικό. Ιταλία και Βέλγιο αναμετρήθηκαν με φόντο το εισιτήριο στον τελικό, με τους Ιταλούς να καίγονται για τη νίκη λόγω της διαφοράς τερμάτων. Αντίθετα η ισοπαλία έδινε τη πρόκριση στους Βέλγους. Το τελικό 0-0 έδωσε τελικά το χρυσό εισιτήριο στους Βέλγους, ενώ οι Ιταλοί τερμάτισαν δεύτεροι και θα έρχονταν αντιμέτωποι με τους Τσεχοσλοβάκους για τον αγώνα της τρίτης θέσης. Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου, τα τέρματα των Brooking (19') και Woodcock (61') χάρισαν τη νίκη στα λιοντάρια. Για τους Ισπανούς είχε μειώσει προσωρινά ο Dani με πέναλτι.

Βαθμολογία:
Βέλγιο 4
Ιταλία 4
Αγγλία 3
Ισπανία 1

Αγώνας για τη τρίτη θέση

Στον μικρός τελικό, που έλαβε χώρα στο San Paolo, η Τσεχοσλοβακία τέθηκε αντιμέτωπη με την οικοδέσποινα της διοργάνωσης Ιταλία. Οι κάτοχοι του τροπαίου του 1976 προηγήθηκαν στο 54' με τέρμα του Jurkemik. Οι Ιταλοί ισοφάρισαν στο 73' με γκολ του Graziani, κάνοντας το 1-1, σκορ που δεν άλλαξε μέχρι το τέλος της αναμέτρησης. Στην παράταση καμία πλευρά δεν μπόρεσε να βρει δίχτυα και έτσι οδηγηθήκαμε στη διαδικασία των πέναλτι. Οι Τσεχοσλοβάκοι τελικά κέρδισαν, αφού οι δύο ομάδες χτύπησαν συνολικά 18 πέναλτι! Ο Collovati ήταν ο μοιραίος για τους Ιταλούς, αφού έχασε το 9ο πέναλτι.

Τελικός: Βέλγιο-Δυτική Γερμανία

Στο Olimpico της Ρώμης, 47,864 θεατές βρέθηκαν στις κερκίδες προκειμένου να δουν από κοντά τον μεγάλο τελικό ανάμεσα σε Βέλγιο και Δυτική Γερμανία. Ήταν η πρώτη φορά που το Βέλγιο έφτασε σε τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ενώ για τη Δυτική Γερμανία αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη παρουσία σε τελικό της διοργάνωσης! Στις 22 Ιουνίου και ώρα 8.30μμ ο Ρουμάνος διαιτητής Nicolae Rainea σφύριξε την έναρξη του 6ου τελικού Euro.

Οι Δυτικογερμανοί μπήκαν δυνατά στην αναμέτρηση και άνοιξαν το σκορ μόλις στο 10ο λεπτό. Ο Bernd Schuster πέρασε υπέροχη μπαλιά στον Horst Hrubesch, ο οποίος και πέτυχε το πρώτο του τέρμα στη διοργάνωση με δυνατό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής. Το γρήγορο αυτό γκολ ανάγκασε τους Βέλγους να βγουν μπροστά και να κυνηγήσουν την ισοφάριση και καθώς περνούσαν τα λεπτά πίεζαν όλο και περισσότερο προς αυτό το σκοπό, αλλά δεν μπορούσαν να βρουν τον δρόμο προς τα δίχτυα. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τους Γερμανούς να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με το προβάδισμα.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι Βέλγοι κατάφεραν να φέρουν το παιχνίδι στα ίσα, με έναν αμφιλεγόμενο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, στο 74' το Βέλγιο κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Van Der Elst από τον Uli Stielike. Ωστόσο το μαρκάρισμα έγινε εκτός περιοχής και ο Βέλγος απλά έπεσε εντός αυτής. Ωστόσο ο διαιτητής καταλόγισε την εσχάτη των ποινών. Ο Rene Vandereycken εκτέλεσε σωστά και έκανε το 1-1 στο 75'. Όμως οι Γερμανοί, είναι...Γερμανοί και στο 88' ο Rummenigge εκτελεί ένα κόρνερ και ο Hrubesch "πιάνει" τη κεφαλιά και καρφώνει τη μπάλα στα δίχτυα του Jean Marie Pfaff. 1-2 και η Δυτική Γερμανία κατακτά το δεύτερο Euro στην ιστορία της.

Οι νικητές του Euro 1980
Πρώτος σκόρερ:
Klaus Allofs (3 γκολ)

Ματς με τα περισσότερα εισιτήρια:
Ματς ομίλων, Αγγλία-Ιταλία (59,646) στο Stadio Comunale

Διαιτητής τελικού:
Nicolae Rainea (Ρουμανία)

Ενα βίντεο-αφιέρωμα στη πορεία της Γερμανίας ως τον τελικό:



Για να διαβάσετε το αφιέρωμα του Euro 1976, κλικ εδώ.

2 σχόλια:

  1. Έλα μωρή Ελλαδάρα!!! Θ(ε)ωμάς Μαύρος και τα μυαλά στα κάγκελα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας ήταν αυτή τότε!
      Είχαμε καλή ομάδα, τον Μαύρο που ανέφερες (μέγας σκόρερ), Αναστόπουλο και άλλους.

      Διαγραφή