Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Για το πλάνο σωτηρίας του Θωμά Μαύρου

Σήμερα κάνω ένα μικρό διάλειμμα από το Euro, καθώς παρακολουθώ με ενδιαφέρον την νέα προσπάθεια διάσωσης της ΑΕΚ. Αυτή τη φορά δεν εμφανίστηκε κάποιος επίδοξος επενδυτής που δήλωνε μηδενικό εισόδημα στην εφορία, ούτε κάποια εταιρία που εδρεύει στην Ιταλία με ρώσικα κεφάλαια και Τσέχους μετόχους. Όχι, αυτή τη φορά βγήκε μπροστά ένας άνθρωπος που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του συλλόγου και είναι, πιθανότατα, ο αγαπημένος όλων των φίλων της ΑΕΚ. Μιλώ για τον Θωμά Μαύρο.

Ο τεράστιος αυτός στράικερ που έκανε μεγάλο όνομα φορώντας τον δικέφαλο αετό στο στήθος αποφάσισε να ασχοληθεί και πάλι με το χώρο του ποδοσφαίρου. Όχι σαν παίκτης βέβαια, καθώς ο χρόνος έχει περάσει, αλλά σαν πρόεδρος της ομάδας που αγάπησε και που τον ανέδειξε. Το έργο του είναι δύσκολο. Πρέπει, ούτε λίγο ούτε πολύ, να σώσει την κιτρινόμαυρη ΠΑΕ από το χείλος του γκρεμού. Όπως ο ίδιος αναφέρει, είναι εδώ για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να δει την ομάδα του να αγωνίζεται στην Δ Εθνική. Να λέει ότι τουλάχιστον προσπάθησε και ότι δεν έμεινε αμέτοχος.

Από τη πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε και επίσημα η εποχή Μαύρου στην ΑΕΚ, άρχισαν οι μεγάλες αλλαγές στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Καταρχήν έφυγε ο Νίκος Κωστένογλου και τη θέση του πήρε ο Βαγγέλης Βλάχος, πρώην παίκτης της ομάδας, ο οποίος θα δουλέψει, επί της ουσίας τσάμπα! Νέος τεχνικός διευθυντής ονομάστηκε ο Βασίλης Τσιάρτας, ο οποίος θα συμβάλλει και αυτός με τις γνώσεις του και τα κονέ του στην Ισπανία αμισθί. Ο Χρήστος Κωστής, το πάλαι ποτέ μεγάλο ταλέντο που όμως στάθηκε άτυχο, αναλαμβάνει τη θέση του γενικού αρχηγού. Και αυτός χωρίς μισθό. Το ίδιο και οι Νεστορίδης, Παπαϊωάννου, οι οποίοι θα λειτουργούν ως σύμβουλοι του Μαύρου.

Ο Θωμάς Μαύρος λειτουργεί με τον εξής γνώμονα: Συσπείρωση των παλαιμάχων που αγαπούν την ομάδα, που θέλουν να τη βοηθήσουν να βγει από το τέλμα, που προτίθενται να δουλέψουν χωρίς χρήματα για πολλές ώρες και υπό τη πίεση των χιλιάδων Ενωσιτών, προκειμένου να διασωθεί η ομάδα από το διαφαινόμενο ναυάγιο, καθώς όλοι οι μέτοχοι της δήλωσαν με ένα σώμα, μια φωνή, πως δεν επιθυμούν να κάνουν το οτιδήποτε. 

Όλο αυτό το ενωσιακό κλίμα δημιουργεί την ελπίδα πως ο κόσμος θα δραστηριοποιηθεί. Στο πρόσωπο του Θωμά Μαύρου βλέπουν έναν δικό τους άνθρωπο, ο οποίος δεν θα μιλήσει με ξύλινη γλώσσα, ο οποίος δεν θα επαναλαμβάνει σε κάθε του φράση λέξεις όπως "θετικοί προϋπολογισμοί, χρέη, άρθρο 44". Ο κιτρινόμαυρος λαός νιώθει πως υπάρχει ελπίδα, βλέπει έναν άνθρωπο που είχε δοξαστεί και είχε δοξάσει την φανέλα να προσπαθεί να βοηθήσει την ομάδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί το ένστικτο και να κινητοποιηθεί ο κόσμος.

Πέρσι τέτοια εποχή ο φίλαθλος κόσμος έβλεπε έναν Αδαμίδη να δημιουργεί τους Σαπόρτερς ώστε να καταφέρει να απαλλάξει τον Πέτρο Παππά από τα κοινά της ΑΕΚ. Φέτος δεν βλέπει έναν τεχνοκράτη, αλλά μία δόξα του παρελθόντος, ο οποίος με απλή γλώσσα και-το κυριότερο-με ειλικρίνεια, λέει πως η ΑΕΚ χρειάζεται τον κόσμο της για να επιβιώσει. Και αυτό, αν κρίνω από τις πωλήσεις των διαρκείας το τελευταίο διήμερο, άγγιξε πολλούς Αεκτζίδες.

Στην όλη προσπάθεια υπάρχει και η μερική επαναδραστηριοποίηση ενός ακόμη ανθρώπου. Της πιο αμφιλεγόμενης προσωπικότητας της ΑΕΚ. Του Ντέμη Νικολαϊδη. Ο παλαίμαχος στράικερ της Ένωσης έχει αναλάβει τους διακανονισμούς με την εφορία και με τη νέα κυβέρνηση προκειμένου η ΠΑΕ να καταφέρει να ρυθμίσει τα χρέη της και να επεκτείνει το χρονικό όριο αποπληρωμής, με περισσότερες δόσεις. Είναι γεγονός πως ο Νικολαϊδης δεν θα έχει κάποιο πόστο στην ομάδα. Ούτε θα βγει μπροστά. Ωστόσο κάνει αυτό που μπορεί και αυτό που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον. Αναλαμβάνει το άρθρο 44, το μεγαλύτερο βραχνά της ομάδας.

Κακά τα ψέμματα, το πλάνο του Μαύρου βασίζεται στον κόσμο της ΑΕΚ. Δεν υπάρχει κάποιος που θα βάλει λεφτά, δεν υπάρχει επενδυτής. Η όλη σκέψη είναι να κινηθεί η ομάδα με χαμηλό μπάτζετ και προώθηση παικτών μέσα από τις ακαδημίες ώστε να καταφέρει να εξασφαλιστεί καταρχήν η βιωσιμότητα της και σε δεύτερο επίπεδο να ξεχρεώσει. Δίχως χρέη και με ένα γήπεδο να περιμένει να χτιστεί, πάμε στο τρίτο στάδιο του πλάνου, να βρεθεί καποιος που θα επενδύσει σε ένα νοικοκυρεμένο σωματείο το οποίο έχει και έρισμα στον κόσμο και επενδυτικές προοπτικές. Αλλά αυτό είναι μακροπρόθεσμο.

Αυτό που προέχει είναι να δούμε τώρα πως θα λειτουργήσει η ομάδα στο πρωτάθλημα. Μην ξεχνάμε πως η μη αδειοδότηση της ΑΕΚ έχει ως άμεση συνέπεια τον αποκλεισμό της από την Ευρώπη αλλά και τον περιορισμό σε ανανεώσεις συμβολαίων και μεταγραφών. Είναι δύσκολο με αυτές τις συνθήκες και την οικονομική δυσπραγία που διέπει το σύνολο του συλλόγου να καταφέρει η ΑΕΚ να κάνει πορείες πρωταθλήτισμου και τα συναφή. Θα χρειαστεί ένα σεβαστό χρονικό διάστημα προσαρμογής. Οι απαιτήσεις του κόσμου πρέπει να είναι ρεαλιστικές. Του χρόνου η ΑΕΚ πάει για να κάνει μια αξιοπρεπή εμφάνιση στο πρωτάθλημα, με ταβάνι την είσοδο στα πλέι οφ. Αυτός είναι ο στόχος.

4 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απολύτως φίλε Σκάουτερ... Δε γίνεται να περιμένουμε από τον Μαύρο, ότι από τον Νικολαϊδη το 04... Αν τη σώσει, θα είναι θαύμα... Δε ξέρω πόσες πιθανότητες έχει, αλλά γιατί να μην τον στηρίξει ο κόσμος; Εδώ τόσοι πανηγύριζαν με τα party is over του κάθε Αδαμίδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στήριξη ο Θωμάς Μαύρος θα έχει, αυτό το βλέπω ήδη. Θερμής υποδοχής έτυχε η επιστορφή του στην Ένωση. Το θέμα είναι να υπάρξει πλάνο και να σωθεί η ΠΑΕ. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και διαρκώς αυξάνονται. Θα δούμε τι θα γίνει στο μέλλον.

      Διαγραφή
  2. Απέτυχαν τα "τεχνοκρατικά" κόλπα και το ρίξαμε στο λαϊκό συναίσθημα. Είναι από τα πλέον ξεδιάντροπα πράγματα να ζητούν οι επιχειρηματίες οικονομική βοήθεια από τον λαό. Να ζητάει το κεφάλαιο βοήθεια και οικονομική στήριξη από τον εργαζόμενο. Είναι να βγαίνεις από τα ρούχα σου!!!

    Λατρεύω Θωμά Μαύρο (τα παραπάνω δεν τον αφορούν!) όμως δεν πιστεύω πως μακροπρόθεσμα θα έχει προοπτική το όλο εγχείρημα. Βραχυπρόθεσμα ίσως λειτουργήσει. Αλλά αν δεν βρεθεί "επενδυτής" η όλη προσπάθεια θα πάει στράφι (όπως πήγε και του Ζαγοράκη πχ)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με τα γραφόμενα σου Baladeur. Είναι αδικία επειδή οι μέτοχοι της ΠΑΕ αποφάσισαν να σταματήσουν να πληρώνουν, να επωμίζεται το βάρος της διάσωσης της ομάδας ο απλός κόσμος. Ωστόσο πραγματικά δεν υπάρχει άλλη λύση.

      Δεν ξέρω αν θα λειτουργήσει το πλάνο μακροπρόθεσμα. Κανείς δεν το ξέρει. Εδώ δεν ξέρουμε καν αν θα υπάρχει η Ελλάδα μας. Ωστόσο θέλω να ελπίζω πως δεν θα υπάρξει η ίδια κατάληξη με το εγχείρημα του Ζαγοράκη στον ΠΑΟΚ.

      Όλα θα φανούν προσεχώς.

      Διαγραφή