Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Euro 2012: Τι ατυχία ήταν αυτή...

Η διοργάνωση έχει ξεκινήσει για τα καλά και ήδη έχουν διεξαχθεί έξι αναμετρήσεις, οι οποίες αύριο τέτοια ώρα θα είναι οκτώ και θα "κλείνουν" την πρώτη αγωνιστική όλων των γκρουπ. Έγιναν πολλά το τελευταίο αγωνιστικό διήμερο. Από την ήττα-σοκ της Ολλανδίας μέχρι το όμορφο ποδόσφαιρο που παίχτηκε στο κατά πολλούς πιο βαρετό ματς της πρώτης αγωνιστικής, στο Ιρλανδία-Κροατία.

Στο ματς Ολλανδία-Δανία πραγματικά κοιμήθηκε ο Θεός. Τελείωσε ο αγώνας και στο μυαλό μου ήρθε η μεγάλη φράση του Ίβιτσα Οσίμ. Είναι πόρνη η άτιμη η μπάλα! Δεν συμμερίζομαι την άποψη πως οι Δανοί πήραν δίκαια τη νίκη, ή πως ο Όλσεν "πήρε" το δίπλωμα το Φαν Μάρβαϊκ. Το γεγονός ότι οι Δανοί κατέβηκαν με αμυντικούς προσανατολισμούς δεν σημαίνει κιόλας πως παγίδεψαν τους οράνιε. Κάθε άλλο. Αν υπάρχει ένας λόγος που η Ολλανδία δεν κέρδισε, αυτός είναι η απίστευτη κακοτυχία της.

Τι δοκάρια, τι χαμένα τετ α τετ, τι σουτ σύρριζα στην εστία...κακός χαμός. Οι παίκτες με τα πορτοκαλί ήταν ματιασμένοι όλοι. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Ο Φαν Πέρσι, που οι τακτικοί αναγνώστες του μπλογκ γνωρίζουν πως τον εκτιμώ πάρα πολύ, ήταν σε οικτρή κατάσταση, δεν μπορούσε να στοπάρει τη μπάλα, να στοχεύσει με το κεφάλι και να τραβήξει ένα σουτ της προκοπής! Πολύ κακή μέρα για τον στράικερ της Άρσεναλ, δεν μπόρεσε σε καμία στιγμή να κάνει αυτό που έκανε με τόση επιτυχία καθ'όλη τη διάρκεια της σεζόν: Να βρεί πλεκτό.

Αλλά δεν ήταν μόνο ο Φαν Πέρσι σε κακή μέρα. Ο Άριεν Ρόμπεν ήταν επίσης κακός. Είναι προφανές πως έχει επηρεαστεί πολύ από τα όσα έγιναν στο τέλος της σεζόν, έχει χάσει τη πίστη του στον εαυτό του. Πολλές λάθος επιλογές από τον εξτρέμ των οράνιε, κακές πλαγιοκοπήσεις, πολύ άστοχα σουτ, ενώ έδειξε και τρομερή αδυναμία στο να αποφασίσει τι ήθελε να κάνει. Σε ορισμένες στιγμές δεν ήξερε αν έπρεπε να βγάλει πάσα ή να σουτάρει, με αποτέλεσμα να δαπανά τις ευκαιρίες της ομάδας του. Για το καλό της εθνικής του ομάδας ελπίζω να ξαναβρεί τα πατήματα του.

Πίσω η Ολλανδία "έμπαζε", και πολύ μάλιστα. Ούτε ο Φλάαρ ούτε ο Χάιτινγκα έδειχναν σιγουριά, έκαναν πολλά λάθη στα μαρκαρίσματα και έχασαν και αρκετές (για αμυντικούς) εναέριες μονομαχίες. Στα αριστερά αγωνίστηκε ένας πιτσιρικάς, οπότε είμαι πολύ πιο διαλλακτικός απέναντι του, αν και προσπάθησε. Στα δεξιά ο Φαν Ντερ Βίελ δεν ήταν ιδιαίτερα καλός και από τη πλευρά του ξεκινά το γκολ των Δανών.

Ωστόσο εγώ θα σταθώ σε ένα άλλο σημείο. Η Ολλανδία αυτή με γεμίζει πολύ περισσότερο από τα υπόλοιπα φαβορί που ακούγονται για τον τίτλο, δηλαδή την Ισπανία και τη Γερμανία. Εφόσον το πρόβλημα στο σκοράρισμα ήταν απλώς αποτέλεσμα κακοτυχίας (το πιστεύω ακράδαντα), θαρρώ πως οι οράνιε είναι περισσότερο "ομάδα" από τις άλλες δύο. Όμορφοι συνδιασμοί, κίνηση στον κενό χώρο και παίκτες με μεγάλη ποιότητα. Τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμη και νομίζω πως αν παίξουν χωρίς φόβο, μπορούν να χτυπήσουν το παιχνίδι με την Γερμανία.

12 σχόλια:

  1. Να και ένα άρθρο που δεν θα διαβάσει κανείς σε άλλα μπλογκ-sites. Ομολογώ ότι δεν το είδα το παιχνίδι οπότε δεν μπορώ να έχω άποψη, θέλω να σταθώ ωστόσο στα άλλα δύο φαβορί που ανέφερες την Ισπανία και την Γερμανία.

    Αρχικά οι Γερμανοί ήταν τραγικοί το Σάββατο, ήταν καθαρά θέμα τύχης το ότι κέρδισαν, παρόλα αυτά πιστεύω ότι αυτή η νίκη θα τους ανεβάσει την ψυχολογία και μπορεί στην συνέχεια να παίξουν καλύτερα, αν συνεχίσουν πάντως έτσι...Η ΕΛΛΑΔΑ στους 8 θα τους πετάξει έξω..(Χεχε).

    Όσο για την Ισπανία καλή ομάδα αλλά δεν έχει επιθετικό. Ο Τόρες σκοράρει κάθε φορά που ο Πανιώνιος παίρνει κύπελλο (ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ ΦΙΛΟΙ ΠΑΝΙΩΝΙΟΙ), στο κέντρο είναι καλή αλλά με κουράζει, αν η Ιταλία ήταν λίγο πιο ποιοτική ομάδα θα είχε πάρει την νίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλε Γιώργο.
      Καταρχήν να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια. Έχασες που δεν το είδες το παιχνίδι διότι ήταν αρκετά καλό και ήταν το μόνο παιχνίδι που συμμετείχε "όνομα" και είδαμε όμορφο θέαμα.

      Η Γερμανία δεν ήταν καλή και συμφωνώ μαζί σου πως η τύχη ήταν μαζί της. πολύ προβλέψιμη ομάδα, χωρίς ιδιαίτερους αυτοματισμούς, είχε προβλήματα στη συνεννόηση και πολύ στατική. Με μοναδική εξαίρεση τον Χούμελς που έκανε εξαιρετικό παιχνίδι στα μετόπισθεν, όλοι οι άλλοι κινήθηκαν κάτω του μετρίου. Ωστόσο επειδή μιλάμε για τη Γερμανία, καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι, είναι αρχή ακόμα. Μακάρι η Ελλαδάρα να τους αποκλείσει, αλλά προέχει πρώτα να ξεπεράσουμε το εμπόδιο των Τσέχων.

      Οι Ισπανοί με απογοήτευσαν. Ανούσια κατοχή και περίεργο σύστημα. Ο Ντελ Μπόσκε κατέβασε Τσάβι, Ινιέστα, Φάμπρεγκας, Τσάμπι Αλόνσο, Νταβίντ Σίλβα αλλά δεν έβαλε ούτε έναν παίκτη που θα σκοράρει! Τόσοι δημιουργία στα χαφ και όμως ελάχιστες ευκαιρίες. Αντιθέτως η Ιταλία είχε και πλάνο και καλές στιγμές και θα έλεγα πως είναι ατυχία το ότι δεν κέρδισε τελικά. Για τον Τόρες δεν έχω να πω κάτι, από όταν έπαιζε στη Λίβερπουλ έλεγα πως δεν με γεμίζει. Και τότε έκανε καλά παιχνίδια! Που να φανταστώ ότι θα είχε τέτοια κατάληξη...

      Διαγραφή
  2. Πολυ ατυχη η Ολλανδια σε ενα ισως απο τα πιο ομορφα ματς μεχρι τωρα.

    Η Ολλανδια ειναι σε εναν ομιλο φωτια, εκανε σε λαθος ματς το στραβο παιχνιδι... μπορει και να το πληρωσει αυτο. Και για μενα ηταν φαβορι, αλλα τωρα που το βλεπω φοβαμαι πολυ, μεχρι και τον αποκλεισμο. Οποιος θελει να περασει απο αυτον τον ομιλο, την Δανια πρεπει να την κερδισει οπωσδηποτε. Θα δουμε...

    Και χθες το Κροατια, Ιρλανδια ηταν καλο, παρολο που το διαφημιζαν για μουφα. Ο Τραπατονι τελικα εχει αλτς χαιμερ? :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Manolog!

      Είναι δύσκολα τα πράγματα για τους Ολλανδούς, το παιχνίι με την Δανία ήταν must win, ώστε οι Οράνιε να παλέψουν για τη πρόκριση με τους Πορτογάλους. Ωστόσο πιστεύω πως θα τα καταφέρει στο τέλος. Το παιχνίδι ήταν πράγματι πολύ όμορφο και όπως είπα και στον Γιώργο πιο πάνω, το καλύτερο παιχνίδι που είχε μέσα ομάδα-όνομα.

      Το Ιρλανδία-Κροατία ήταν αρκετά καλό παραδόξως και ήταν ευχάριστο παιχνίδι. Δεν ξέρω αν έχει αλτσχάιμερ ο Ιταλός, αυτό που βλέπω είναι πως έκανε μια μετριότατη ομάδα να συμμετέχει στα τελικά του Ευρωπαίκού Πρωταθλήματος. Έχει ραβδάκι και αυτός τελικά...

      Διαγραφή
  3. Αν και έπρεπε να ηττηθεί η Δανία, πολύ το χάρηκα που κέρδισε!
    Υπάρχει κάτι (δεν το έχω διευκρινίσει ακόμη) που με απωθεί στην Ολλανδία! (Όχι μόνο στην τωρινή...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την αδικείς την Ολλανδία, δεν ξέρω γιατί σου έχει κάτσει τόσο άσχημα. Για εμένα είναι συμπαθέστατη πάντως, και μιλώ διαχρονικά. Και στο Μουντιάλ του 10 αυτήν υποστήριζα. Μπορεί να σου τη δίνει η νοοτροπία losers που έχει χαραχθεί στο DNA της...

      Διαγραφή
    2. Όχι, κάθε άλλο! Δεν είναι ποδοσφαιρικοί οι λόγοι. Συνήθως συμπαθώ ή αντιπαθώ ομάδες με βάση αυτό που εκφράζουν ως γενικότερη κουλτούρα κι όχι με βάση το ποδόσφαιρο που αποδίδουν...

      Anyway... Ξέρεις τι σημαίνουν τα αρχικά ΔΝΤ;
      Δεν
      Νικάτε
      Τσεχοι!!!

      Διαγραφή
    3. Καλά γενικά και εγώ δεν πάω τους Ολλανδούς.

      ΔΝΤ σημαίνει...δεν νομίζω Τάκη...σύμφωνα με τη γνωστή διαφήμιση. Διότι οι Τσέχοι μας νίκησαν... :(

      Διαγραφή
  4. Μικρέ Σκάουτερ, θα συμφωνήσω μαζί σου, ότι οι Ολλανδοί έχασαν, δεν κέρδισαν οι Δανοί. Παρά την ήττα τους, οι οράνιε έδειξαν σαφές ποδοσφαιρικό πλάνο, με σωστή ανάπτυξη και αυτό αποδεικνύεται από το μεγάλο αριθμό τελικών προσπαθειών. Αν και βρίσκονται σε δύσκολη θέση (δεδομένης της δυναμικότητας των επόμενων αντιπάλων), μπορούν να τα καταφέρουν. Κι αν τα καταφέρουν, βάζουν πλώρη για την 1η Ιουλίου.

    Αυτό που μου κάνει εντύπωση με τους Ολλανδούς, είναι ότι έδειξαν ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο σε σχέση με το μουντιάλ 2010. Δεν πήγαν το παιχνίδι στη δύναμη, αλλά έδειξαν ότι είναι δουλεμένη ομάδα, ικανή να "παράγει¨ποδόσφαιρο.

    Χαιρετισμούς σε όλη την παρέα του blog!

    ΥΓ. Για την ώρα είμαι ικανοποιημένος από τις αναμετρήσεις του Euro. Μακάρι η συνέχεια να είναι ακόμη καλύτερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλε Jim!

      Με βρίσκεις σύμφωνο σε όσα λες για την Ολλανδία. Και εγώ πιστεύω πως θα τα καταφέρει στο τέλος. Μεγάλη ατυχία για την ομάδα αυτή και ελπίζω να είναι κάτι παροδικό. Μέχρι στιγμής είναι από τις λίγες ομάδες με πλάνο, επιθετική συνοχή, κίνηση στο χώρο και αυτοματισμούς. Χαίρεσαι να την βλέπεις. Γενικότερα οι Ολλανδοί πάντα προσφέρουν καλό θέαμα. Ελπίζω να τα καταφέρουν.

      Είμαι και εγώ αρκετά ικανοποιημένος με την ποιότητα στο Euro αυτό. Είδαμε όμορφα ματς και ελπίζω σε ανάλογη συνέχεια.

      Διαγραφή
  5. Καλώς ή κακώς, δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Παρά την φλυαρία του, έπρεπε να πάρουν το ματς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έπρεπε να το πάρουν το ματς φίλε Κάνθαρε, αλλά αν δεν θέλει να μπει...Και το πέναλτι που δεν της δόθηκε, με την ατυχία που είχαν, θα το έχαναν και αυτό! Πάντως ναι, δεν κερδίζει ο καλύτερος και αυτό κάνει το ποδόσφαιρο πιο σαγηνευτικό από τα υπόλοιπα αθλήματα.

      Διαγραφή