Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Η μεταγραφή του καλοκαιριού

Η μεταγραφή του καλοκαιριού έχει πρωταγωνιστή τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι. Ο Ολλανδός στράικερ, πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ τη χρονιά που μας πέρασε θα γίνει κάτοικος Μάντσεστερ για χάρη της Γιουνάιτεντ. Ο 29 χρονος διεθνής αποχώρησε από το Λονδίνο, καθώς ήταν απογοητευμένος από την πορεία της ομάδας και την μέτρια πορεία που παρουσίασε ο σύλλογος στο μεταγραφικό παζάρι. Το κόστος της μεταγραφής υπολογίζεται κοντά στα 24 εκατομμύρια λίρες.

Η Άρσεναλ χάνει έναν από τους ποιοτικότερους παίκτες του ρόστερ της, σίγουρα τον καλύτερο επιθετικό της. Οι κανονιέριδες δύσκολα θα βρουν επάξιο αντικαταστάτη του Φαν Πέρσι, ο οποίος τη προηγούμενη σεζόν αποτέλεσε τον καλύτερο παίκτη της ομάδας (μαζί με τον Σόνγκ). Η απώλεια είναι τεράστια, ωστόσο οι λονδρέζοι δεν είχαν και πολλές επιλογές, μιας και το συμβόλαιο του παίκτη έληγε το 2013, πράγμα που σημαίνει πως θα έμενε ελεύθερος του χρόνου.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντίθετα, πρόσθεσε στο ρόστερ της έναν άκρως ποιοτικό ποδοσφαιριστή, που έχει καλά τελειώματα, ντρίπλα, είναι δημιουργικός και μπορεί να κάνει τη διαφορά στη γραμμή κρούσης. Η προσθήκη του Ολλανδού σε συνδιασμό με τον ερχομό του Καγκάβα καθώς και την ύπαρξη των Ρούνει, Νάνι, Βαλένσια, συνθέτουν ένα εξαιρετικά καλό οπλοστάσιο για τον μεσοεπιθετικό τομέα, ενόψει της δύσκολης χρονιάς που ξεκινά σε λίγες μέρες. Είναι σίγουρο πως ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση.

Το ποσό που δαπανήθηκε κρίνεται ως σχετικά φυσιολογικό. Μπορεί ο παίκτης να βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του και να είναι ήδη 29, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Φαν Πέρσι ήταν ο καλύτερος φορ στην Αγγλία, είναι γνώστης του πρωταθλήματος και δοκιμασμένος σε υψηλό επίπεδο. Συν τοις άλλοις, η Μάντσεστερ βρίσκεται στην ευτυχή κατάσταση να έχει δύο έτοιμους φορ (Ρούνει και ο Ολλανδός) και δύο ταλαντούχα παιδιά (Γουέλμπεκ, Ερνάνεζ) που έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους και που μπορούν να αποκομίσουν πολλά κοντά στους δύο σταρ.

Μάλιστα, το ποσό που απαιτήθηκε για την απόκτηση του διεθνούς στράικερ δείχνει ακόμη πιο...φυσιολογικό, αν λάβουμε υπόψην πως η Λίβερπουλ πέρσι ξόδεψε περίπου τα ίδια λεφτά για να φέρει στο λιμάνι τον Στιούαρτ Ντάουνινγκ που έκλεισε τη σεζόν με...μηδέν γκολ και μηδέν ασσίστ, τα ίδια λεφτά έδωσε η Τσέλσι για να φέρει τον φερέλπη αλλά συνάμα άπειρο Λουκάκου, ο οποίος γυάλιζε τον πάγκο τη περασμένη σεζόν. Οπότε, εμένα προσωπικά, δεν μου φαίνεται τόσο τραγικό το ποσό που έδωασαν οι κόκκινοι διάβολοι, τηρουμένων των αναλογιών πάντα.

Ωστόσο, υπάρχει ένας παράγοντας ο οποίος μου δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό και αυτός έχει να κάνει κυρίως με τον ίδιο τον αθλητή. Σε όλη του τη καριέρα ο Φαν Πέρσι ταλαιπωρούνταν συχνά από τραυματισμούς. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταφέρει να μείνει "καθαρός" παλαιότερα αντιμετώπιζε πλείστα προβλήματα, κυρίως στους αστραγάλους. Ελπίζω πως δεν θα επανέλθουν και πως ο παίκτης δεν θα αντιμετωπίσει ιατρικής φύσης ζητήματα.

Η Άρσεναλ τώρα οφείλει, δύο εβδομάδες πριν την επίσημη λήξη των μεταγραφών, να αναζητήσει τον αντικαταστάτη του πρώην αρχηγού της. Δεν νομίζω πως οι Ποντόλσκι και Ζιρού μπορούν να επωμιστούν τα καθήκοντα που είχε ο Φαν Πέρσι στην Άρσεναλ, δεν έχουν τις δυνατότητες να το κάνουν, είναι αρκετά διαφορετικοί παίκτες. Ο μεν Γερμανός είναι ταχύς αλλά δεν έχει καλή κίνηση στο χώρο και όχι τόσο καλή ντρίπλα, ο δε Γάλλος είναι βαρύ κορμί, στράικερ περιοχής, χωρίς ιδιαίτερα τεχνικά χαρίσματα. Βέβαια, ο ίδιος ο Βενγκέρ δήλωσε πως έχει "κλείσει" ήδη ο αντικαταστάτης, οπότε είμαστε εν αναμονή των ανακοινώσεων.

Όπως και να'χει, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέκτησε έναν έμπειρο και ικανό επιθετικό ο οποίος α δώσει ποιότητα στο επιθετικό μέρος της ομάδας, η οποία φέτος κυνηγά να επανέλθει στα τρόπαια, μετά από μία μέτρια περσινή σεζόν που τη βρήκε να τερματίζει δεύτερη στο πρωτάθλημα, αλλά να κάνει τραγική πορεία στην Ευρώπη. Η κίνηση αυτή έχει και επικοινωνιακό αντίκρυσμα και μένει να δούμε αν ο επιθετικός των Οράνιε είναι σε θέση να βοηθήσει άμεσα την νέα του ομάδα. Ο κόσμος περιμένει πολλά από εκείνον.

2 σχόλια:

  1. Τα σοβαρά club, ένα χρόνο πριν λήξει το συμβόλαιο ενός ποδοσφαιριστή είτε τον ανανεώνουν, είτε τον πουλάνε για να μην τον χάσουν τσάμπα. Στην Ελλάδα δεν το έχουμε εμπεδώσει αυτό...

    Πάντως τα ποσά που δαπανούνται για μεταγραφές παραμένουν εξωπραγματικά. Μήπως πρέπει να μπει το Δ.Ν.Τ. στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μπας κι εξορθολογιστούν λιγάκι τα οικονομικά των ομάδων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ποσά που δαπανούνται έχουν πράγματι ξεφύγει από κάθε έλεγχο και όσο θα εισρέουν αραβικά κεφάλαια στο χώρο του αθλήματος οι υπερβολές θα συνεχιστούν. Βλέπουμε και την Παρί φέτος, η οποία πετά τα εκατομμύρια σαν μαρουλόφυλλα. Προσπάθεια δημιουργίας ΔΝΤ είναι το Financial Fair Play, αλλά δεν βλέπω προκοπή μέχρι στιγμής...

      Όσο για το πρώτο που λες, έχεις απόλυτο δίκιο.

      Διαγραφή