Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Αντρέ Βίλας Μπόας: Αποτυχημένος ή αδικημένος;

Αίσθηση έχει προκαλέσει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο η αποχώρηση του νεαρού Πορτογάλου τεχνικού από τον πάγκο της Τσέλσι. Όχι τόσο για το γεγονός αυτό καθ'αυτό, καθώς η πορεία των μπλε σε όλες τις διοργανώσεις κρίνεται ως τουλάχιστον κακή, όσο για το ότι ο Αμπράμοβιτς ξόδεψε συνολικά περί τα 26 εκατομμύρια για να τον πάρει και να τον διώξει! Τελικά, όμως, είναι πράγματι ο Βίλας Μπόας η αιτία για την αγωνιστική πτώση των Λονδρέζων ή οι αιτίες είναι άλλες;

Είναι γεγονός πως ενόσω στο πάγκο κάθονταν ο Πορτογάλος, η Τσέλσι έσπασε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Το γεγονός ότι η Τσέλσι κέρδισε τα 19 από τα 40 συνολικά ματς που έδωσε, δείχνει πως υπήρχε πράγματι πρόβλημα με τη τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ουσιαστικά η φετινή σεζόν είναι καταστροφική, η ομάδα είναι εκτός διεκδίκησης τίτλου, στο Τσάμπιονς Λίγκ βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός διοργάνωσης και στα κύπελλα της Αγγλίας παρουσιάζει μέτρια αποτελέσματα.

Το ποδόσφαιρο που παρουσίασε η ομάδα ήταν κακό και ο νεαρός τεχνικός δεν υπολόγισε πως οι παίκτες που έχει δεν κάνουν για το σύστημα που θέλει να εφαρμόσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ότι έπαιζε την άμυνα ψηλά. Μα όταν τα σέντερ μπακ σου είναι οι αργοί Τέρι και Ιβάνοβιτς, αυτό είναι έγκλημα, μπορεί άνετα κάποιος να χρησιμοποιήσει ένα γρήγορο φορ και να χτυπάει στη κόντρα. Επίσης, δεν μπορείς να παίξεις γρήγορο ποδόσφαιρο με κίνηση στο χώρο και γρήγορες εναλλαγές, όταν έχεις αργούς παίκτες όπως ο Λάμπαρντ, ο Ντρογκμπά, ο Μαλουντά και ο Όμπι Μίκελ.

Στον Μπόας πιστώνεται και η αποτυχία για αγωνιστική ανάκαμψη του Φερνάντο Τόρρες. Ο Ισπανός είναι σε οικτρή αγωνιστική κατάσταση, δεν σκοράρει, έχει τρομερά κακή ψυχολογία και τα μίντια και το κόσμο πάνω από το κεφάλι του να τον παρουσιάζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ ως τη χειρότερη μεταγραφή στην ιστορία, χειρότερη και από τον Αντρέι Σεφτσένκο. Τρία γκολ έχει πετύχει ο Ισπανός διεθνής και ο Ρώσος κλαίει ήδη τα 55 εκατομμύρια που πέταξε.

Το μεγαλύτερο σφάλμα του Πορτογάλου είναι ένα: Έχασε τα αποδυτήρια. Για τα αποδυτήρια των μπλε του Λονδίνου έχουν ακουστεί πολλά. Είναι γεγονός πως οι Τέρι, Λάμπαρντ είναι τα αγαπημένα παιδιά του Αμπράμοβιτς, με αποτέλεσμα αυτοί να κάνουν επί της ουσίας ότι θέλουν. Δεν είναι τυχαίες οι φήμες ότι ο Μουρίνιο έφυγε λόγω Τέρι. Όποιος αμφισβητήσει τους αρχηγούς έχει πρόβλημα. Και σαν ντόμινο, δημιουργείται και αγωνιστικό πρόβλημα.

Η ομάδα χρήζει ανανέωσης. Άμεσης. Αυτό δεν το έκανε ο Μπόας ποτέ. Ή μάλλον, δεν πρόλαβε. Προσπάθησε αυτό δείχνουν και οι κινήσεις του. Ρομέλου Λουκάκου, Τιμπαούτ Κουρτουά, Οριόλ Ρομέου και Χουάν Μάτα αποκτήθηκαν με σκοπό να αποτελέσουν, μαζί με τους ήδη υπάρχοντες Νταβίντ Λουϊζ, Ραμίρες, Ντάνιελ Στάριτζ το μέλλον της ομάδας. Δυστυχώς, όμως, εκτός από τον Χουάν Μάτα, οι υπόλοιποι δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου, με τον Κουρτουά να φεύγει για Ατλέτικο Μαδρίτης και οι άλλοι να παίζουν μια στις τόσες.

Τελικά, φταίει μόνο ο Μπόας; Όχι. Φταίνε και άλλοι παράγοντες με τα αποδυτήρια να αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ήρθε η ώρα παίκτες όπως ο Λάμπαρντ, ο Μαλουντά, ο Τέρι, ο Εσσιέν και άλλοι να καταλάβουν πως σιγά σιγά θα πρέπει να συνηθίσουν σε ένα λιγότερο απαραίτητο ρόλο στην ομάδα αγωνιστικά, να αφήσουν κατά μέρος εγωϊσμούς και εμπάθειες και να βοηθήσουν τα νέα μέλη να δέσουν με την ομάδα.

Ο Μπόας είναι νεαρός και άπειρος. Έχει όμως ταλέντο, η δουλειά που έκανε στη Πόρτο είναι ενδεικτική. Απλά, κάτι τα μίντια, κάτι η πίεση των οπαδών της ομάδας, κάτι η κόντρα του με τις παλιοσειρές, είχαν αυτό το κακό από κάθε άποψη αποτέλεσμα που πληρώνει ο λονδρέζικος σύλλογος και πλήρωσε ο ίδιος με το διωγμό του από το Λονδίνο. Το ποιος θα διαδεχθεί τον Πορτογάλο είναι άγνωστο. Ακούγονται πολλά σενάρια αλλά όποιος και αν αναλάβει τη θέση του τεχνικού, δεν θα έχει εύκολη δουλειά...

6 σχόλια:

  1. Δεν φταίει ο Πορτογάλος. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον Αμπράμοβιτς. Όχι μόνο τον χρυσοπλήρωσε, αλλά δεν τον πίστεψε κιόλας. Βέβαια, στις περιπτώσεις προπονητή, το μαδικό στήριγμα είναι τα αποτελέσματα και η αλήθεια είναι ότι ο Μπόας δεν τα είχε με συνέπεια.

    Υ.Γ. Με τις σπατάλες που επιχειρεί ο Ρομάν, δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα. Η ομάδα χρειάζεται μια μικρή ανανέωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ανανέωση είναι απαραίτητη για την ομάδα, έχει πολλούς παίκτες άνω των 30 που θα πρέπει να αντικατασταθούν. Ο Ρώσος φέρει μεγάλη ευθύνη, αφενώς διότι πετά χρήματα χωρίς να υπολογίζει τίποτα, αφετέρου διότι αλλάζει τους προπονητές στο ρελαντί. Πάντως τα αποτελέσματα δεν δικαιώνουν τον Πορτογάλο αυτό είναι σίγουρο.

      Διαγραφή
  2. 15 εκατομμύρια ευρώ για να πάρει προπονητή λες και θα αγόραζε παίκτη... Και όχι για να σπάσει το συμβόλαιο του Μουρίνιο ή του Φαν Χάαλ αλλά για έναν άνθρωπο που δεν είχε αφήσει το στίγμα του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο... Ένα θαύμα με την Πόρτο και τέλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Βασίλη. Πράγματι υπερβολικός ο Αμπράμοβιτς αλλά και πότε δεν ήταν; Πάντως θεωρώ κι εγώ πως ήταν πολύ πρώιμη η κίνηση του Πορτογάλου να αφήσει τη Πόρτο για να δοκιμαστεί σε κάτι ξένο γι'αυτόν. Και το πλήρωσε τελικά. Έχω περιέργια πάντως να δω ποιος θα πάρει τη θέση μετά από αυτόν...Μήπως δούμε κανένα Μπιέλσα που είναι και της μόδας; Θα δούμε υποθέτω.

      Διαγραφή