Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Τελικός Europa League: Ισπανική υπόθεση...

Ο μεγάλος τελικός του πάλαι ποτέ Ουέφα είναι πρό των πυλών. Ισπανική υπόθεση ο φετινός τίτλος καθώς Ατλέτικο Μαδρίτης και Αθλέτικ Μπιλμπάο θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους με μοναδικό στόχο τη κατάκτηση του τροπαίου. Αμφότερες ομάδες πέρασαν δια πυρός και σιδήρου, προκειμένου να φτάσουν στο Βουκουρέστι (έκει θα γίνει ο τελικός) και δεν χωρά αμφισβήτηση το γεγονός ότι και οι δύο σύλλογοι είναι με την αξία τους οι φιναλίστ του θεσμού.

Από παιδί θυμάμαι πως μπέρδευα και τις δύο ομάδες. Αυτό το Αθλέτικ-Ατλέτικο πάντα με μπέρδευε. Φοράνε και οι δύο ομάδες τα ερυθρόλευκα, κατάγονται και οι δύο από την Ισπανία...Έπαιζα μια φορά ένα βιντεοπαιχνίδι, ποδοσφαιράκι, πριν τέσσερα-πέντε χρόνια και θυμάμαι, ήθελα να πάρω τον Αγκουέρο και δεν μπορούσα να θυμηθώ σε ποια από τις δύο αγωνίζονταν τότε. Και τώρα η μοίρα το έφερε έτσι, να συγκρουστούν οι δυο τους με φόντο το κύπελλο του Europa.

Η πορεία της Ατλέτικο Μαδρίτης μέχρι τον τελικό ήταν η ακόλουθη. Οι ροχιμπλάνκος κληρώθηκαν στον πιο δύσκολο όμιλο της διοργάνωσης, με Ουντινέζε, Ρεν και Σέλτικ. 13 βαθμούς μάζεψαν και κατέκτησαν τη πρώτη θέση του ομίλου, αφήνωντας στη δεύτερη την Ουντινέζε που εν συνεχεία απέκλεισε "στους 32" τον ΠΑΟΚ. Οι μαδριλένοι είχαν δύσκολη κλήρωση στους 32 αλλά τελικά απέκλεισαν τη Λάτσιο με δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια (1-3 και 1-0).

Η διασταύρωση έφερε το σύνολο του Ντιέγκο Σιμεόνε αντίπαλο με την τούρκικη Μπεσίκτας. Η κάτοχος του Europa League της περιόδου 2010-2011 δεν δυσκολεύτηκε να ξεπεράσει το εμπόδιο των επικίνδυνων μαυραετών και με δύο νίκες και συνολικό σκορ 6-1 (1-3 και 3-0) πέρασαν στις οκτώ καλύτερες ομάδες του θεσμού. Επόμενη αντίπαλος μια ομάδα από την Γερμανία, το Αννόβερο. Κερδίζοντας και τα δύο παιχνίδια με σκορ 2-1, η μαδριλένικη ομάδα πέρασε στα ημιτελικά του θεσμού.

Στα ημιτελικά είχαμε τον πρώτο ισπανικό εμφύλιο. Η Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε τέθηκε αντιμέτωπη με την Βαλένθια του Ουνάι Έμερι. Στη Μαδρίτη οι γηπεδούχοι ήταν ανώτεροι και επικράτησαν των "νυχτερίδων" με 4-2, σκορ που έδινε βάσιμες ελπίδες για πρόκριση. Στο Μεστάγια, για τον επαναληπτικό, οι "κολχονέρος" νίκησαν και πάλι τους γηπεδούχους με 0-1 και πήραν τη πρόκριση στον μεγάλο τελικό.

Η Αθλέτικο Μπιλμπάο, προκειμένου να φτάσει στη θέση που τώρα βρίσκεται, ξεπέρασε στη φάση των ομίλων τις Σάλσμπουργκ, Παρί Σεν Ζερμέν και Σλόβαν Μπρατισλάβας. 13 πόντους συγκέντρωσαν και οι Βάσκοι και προκρίθηκαν ως πρώτοι του ομίλου στη φάση των 32 όπου και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη Λοκομοτίβ Μόσχας, που είχε αντιμετωπίσει η ΑΕΚ στον όμιλο της. Στη Μόσχα ηττήθηκαν με 2-1 αλλά το γκολ εκτός έδρας ήταν καταλυτικό, καθώς πίσω στην Ισπανία επιβλήθηκαν των Ρώσων με 1-0 και προχώρησαν στους 16.

Εκεί πέτυχαν τη Μάντσεστερ Γιουναίτεντ. Και ενώ όλοι είχαν ξεγραμμένο το σύνολο του Μαρσέλο Μπιέλσα, οι Βάσκοι έκαναν την μεγάλη έκπληξη. Δύο νίκες με σκορ 2-3 στο "θέατρο των ονείρων" και 2-1 πίσω στη Βασκονία και μετά από αυτές τις επικές εμφανίσεις, η ομάδα άρχισε να κερδίζει μια θέση στη καρδιά πολλών ποδοσφαιρόφιλων της υφηλίου. Στα προημιτελικά κληρώθηκαν με την Σάλκε του Κυριάκου Παπαδόπουλου. Νίκη στη Γερμανία με ανατροπή και σκορ 2-4, 2-2 στο Σαν Μαμές και οι "επαναστάτες" βρίσκονταν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Εκεί είχαμε μια μάχη της Ιβηρικής χερσονήσου, καθώς η Αθλέτικ Μπιλμπάο αντιμετώπισε την αξιόμαχη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Στην Πορτογαλία ηττήθηκαν με σκορ 2-1, με ανατροπή. Στο Σαν Μαμές όμως μίλησε η καρδιά των γηπεδούχων και έλαμψε το άστρο του Φερνάντο Γιορέντε. Με δύο ασίστ και γκολ στο 89ο λεπτό έστειλε την ομάδα της καρδιάς του στον τελικό, σκορπίζοντας χαμόμελα στις κερκίδες του κατάμεστου γηπέδου των Βάσκων. Ο στόχος επετεύχθη. Και βασική αιτία είναι ο Μαρσέλο Μπιέλσα και το γεγονός ότι αυτή η ομάδα είναι ένα άρτια δουλεμένο σύνολο.

Και για τις δύο ομάδες ξεχώρησαν ορισμένοι παίκτες. Για τους Μαδριλένους, καταλυτική ήταν η συμμετοχή και κυρίως τα γκολ του Ρανταμέλ Φαλκάο. Ο Κολομβιανός στράικερ που ήρθε στους ροχιμπλάνκος για να αντικαταστήσει τον Σέρχιο Αγκουέρο είναι ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης για δεύτερη σερί σεζόν. Για τους Βάσκους, ο Φερνάντο Γιορέντε και τα γκολ του ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η ομάδα έφτασε στο τελικό.

Η αναμέτρηση αναμένεται να είναι εξαιρετική. Έχω αναφέρει σε πολλές περιπτώσεις τον τελευταίο καιρό πως το Europa League της φετινής περιόδου είναι καλύτερο απ'ότι το Champions League. Ανατροπές, συγκινήσεις, εκπλήξεις, όμορφο ποδόσφαιρο και νέες ομάδες συνέθεσαν το σκηνικό της φετινής διοργάνωσης. Είδαμε καινούριες ομάδες, γνωρίσαμε νέους ποδοσφαιριστές και γενικότερα ήταν μία διοργάνωση άκρως πετυχημένη που το μόνο που έχει να ζηλέψει από το Champions League είναι η χρυσόσκονη και τα ονόματα.

Ντιέγκο Σιμεόνε εναντίον Μαρσέλο Μπιέλσα, Ρανταμέλ Φαλκάο εναντίον Φερνάντο Γιορέντε, Μαδριλένοι εναντίον Βάσκων, Ατλετικό Μαδρίτης εναντίον Αθλέτικ Μπιλμπάο. Με στόχο μια θέση στην ιστορία, με στόχο τη κατάκτηση του τροπαίου. Ο νικητής τα παίρνει όλα. Ένα είναι σίγουρο: Ο ισπανικός αυτός εμφύλιος θα προσφέρει πολλές συγκινήσεις. Και είναι δεδομένο πως μετά από αυτό, δύσκολα θα μπερδέψει κανείς ξανά αυτές τις ομάδες. Και ας έχουν τόσα κοινά μεταξύ τους.

2 σχόλια:

  1. Θα συμφωνήσω απόλυτα πως το φετινό Europa League μας πρόσφερε καλύτερο ποδόσφαιρο από το Champions League. Ο σημερινός τελικός υπόσχεται πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά ήταν καλός ο τελικός. Εμένα προσωπικά μου άρεσε πάντως. Χαίρομαι που συμφωνείς, ήταν καλό το φετινό Europa και ελπίζω να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο και στο μέλλον.

      Διαγραφή