Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Τι πρωτάθλημα θα έχουμε του χρόνου;

Μια μικρή παύση στην Euroφρενίτιδα των τελευταίων ημερών το σημερινό κείμενο και επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα. Έχω καιρό να ασχοληθώ (δηλαδή να γράψω) για το δικό μας πρωτάθλημα και έχουν γίνει αρκετά πράγματα όλο αυτό το διάστημα. Καταρχάς, είναι η πρώτη φορά που όσες ομάδες δεν αδειοδοτήθηκαν θα έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στην επόμενη σεζόν αλλά με ορισμένες κυρώσεις που έχουν να κάνουν με τα μεταγραφικά και τις ανανεώσεις συμβολαίων.

Εν ολίγοις, το πρωτάθλημα της Ελλάδας υποβαθμίζεται εκ νέου. Αρχικά θέλω να εκφράσω την αντίθεση μου με την αλλαγή του κανονισμού μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου. Οι 16 ομάδες ξεκίνησαν με συγκεκριμένους κανονισμούς και το θεωρώ απαράδεκτο το να αλλάζουν έτσι. Ο κανονισμός έλεγε πως οι ομάδες που δεν αδειοδοτούνταν θα έπρεπε να πέσουν κατηγορία. Έτσι γινόταν και πέρσι και εφόσον δεν άλλαξε το καλοκαίρι θα έπρεπε να παραμείνει ως έχει. Μοναδική δικαιολογία που έχει λογική βάση είναι ότι άλλαξαν οι κανόνες λόγω των οικονομικών συγκυριών, μην ξεχνάμε πως οι ομάδες μας είναι Π.Α.Ε, Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες και όπως είναι λογικό, έχουν πληγεί και αυτές από τη διαρκώς αυξανόμενη οικονομική ύφεση.

ΑΕΚ, Άρης, ΟΦΗ, Κέρκυρα, Πανιώνιος και ΠΑΣ Γιάννενα είναι οι ομάδες που η ΕΠΟ έκρινε ότι δεν μπορούν να αδειοδοτηθούν, πράγμα που υποχρεώνει αυτές τις ΠΑΕ να μην μπορούν να προχωρήσουν σε ανανεώσεις συμβολαίων παικτών άνω των 22 ετών και να μην μπορούν να κάνουν μεταγραφές ποδοσφαιριστών άνω των 22 ετών, αν και φημολογείται πως θα αλλάξει και πάλι ο κανονισμός και κατ'επέκταση η ποινή, δηλαδή το μεταγραφικό εμπάργκο. Παράλληλα, οι παίκτες των ομάδων αυτών έχουν ξεκινήσει τις προσφυγές για να εξασφαλίσουν το ότι θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.

Και τώρα πάμε στο ερώτημα που έθεσα στον τίτλο: Τι πρωτάθλημα θα είναι αυτό που οι 6 από τις 16 ομάδες του δεν θα μπορέσουν να κάνουν μεταγραφές και θα πρέπει να αναζητήσουν παίκτες στις ακαδημίες; Είναι προφανές πως το προϊόν υποβαθμίζεται και πάλι, όταν μάλιστα στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και δύο από τις ιστορικότερες ομάδες της Ελλάδας. Δηλαδή του χρόνου η ΑΕΚ και ο Άρης θα μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικοί; Που στην μεν ΑΕΚ φέυγουν 8 παίκτες βασικοί, στον δε Άρη σκάει η μία προσφυγή μετά την άλλη;

Του χρόνου οι ομάδες αυτές θα είναι τα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό, ιδιαίτερα ο ΟΦΗ που χάνει όλον τον βασικό κορμό της φετινής περιόδου. Τραγικά πράγματα. Δεν ξέρω ποια θα έπρεπε να είναι η κατάληξη αυτών των ομάδων, αν θα έπρεπε να πέσουν, ή αν θα έπρεπε να αγωνιστούν κανονικά. Αυτό που ξέρω είναι πως με αυτό το καθεστώς οι σύλλογοι θα φυτοζωούν και εν τέλει θα πέσουν κατηγορία μέσα στα γήπεδα. Εν τω μεταξύ, δεν πιστεύω πως μόνο αυτές οι ομάδες είχαν πρόβλημα. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη.

Το αποκορύφωμα της αθλιότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου ακούει στο όνομα Αστέρας Τρίπολης. Μια ομάδα που πέρσι τέτοια εποχή είχε πέσει μέσα στα γήπεδα, ωστόσο παρέμεινε στη κατηγορία λόγω της γνωστής ιστορίας με τον Ηρακλή. Φέτος, οι Αρκάδες θα αγωνιστούν στην Ευρώπη παίρνοντας τη θέση της ΑΕΚ, παρόλο που η ομάδα τους δεν έφτασε ποτέ στα πλέι οφ. Απίστευτο και όμως ελληνικό...Περιττό να αναφέρω πως η ομάδα αυτή έχει εμπλακεί και στην ιστορία με τα στημένα.

Ποιος κερδίζει από όλο αυτό; Κατα τη γνώμη μου κερδίζουν πολλοί. Η Τουρκία, η Σκωτία, το Βέλγιο...όλες οι χώρες των οποίων τα πρωταθλήματα ήταν σε κατώτερη, βάσει του UEFA Ranking, θέση από την ελληνική Σούπερ Λίγκ. Διότι δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς πως η θέση μας στην Ευρώπη δεν θα πληγεί από το χάλι που θα επικρατήσει στα επόμενα χρόνια. Όταν πέφτει το επίπεδο παίρνει μαζί του ΟΛΕΣ τις ομάδες, οι οποίες ελλείψει ρευστού αλλά και επειδή βλέπουν πως μπορούν με λιγότερα να πετύχουν τους εγχώριους στόχους τους, θα ρίξουν σιγά σιγά τα στάνταρ τους.

Όμορφα πράγματα...

4 σχόλια:

  1. Ναι αλλα καποια στιγμη πρεπει να λεμε τα πραγματα και με το ονομα τους!

    Τα χρεη τους προς το δημοσιο ποιος θα τα πληρωσει? Εγω? Θα μου πεις, τα μονα ειναι? Οχι, αλλα ας γινει απο καπου η αρχη. Και στην τελικη, σου λεω λοιπον οτι δεν γινεται τιποτα και να συνεχισει η αεκ να κανει μεταγραφες? Αυτους ποιος θα τους πληρωσει? Ποσες διαφημισεις να κανει ο Μακος για να παρει κανα φραγκο? Και αντε ο Μακος εχει γενια να ξυριζει καθε φορα, ο αλλος που κανει ριζικη αποτριχωση πως θα πληρωθει?

    Το ελληνικο ποδοσφαιρο παντα ηταν προβληματικο, δες τι γινεται και στις πιο κατω κατηγοριες. Μιλανε για στημενα στην Σουπερ Λιγκ, αλλα για Β' και Γ' εθνικη που γινονται τα χειροτερα ουτε που δινει κανεις σημασια. Και να ξερεις οτι το κεφαλι εκει βρισκεται.

    Αυτο το ποδοσφαιρο μας αξιζει, αυτο εχουμε και οσοι μιλανε τοσα χρονια, για εξυγιανση και αλλα τετοια, τα ακουω βερεσε.

    Ας θυμηθουμε ολοι τον λογο δημιουργιας της Σουπερ Λιγκ, ας θυμηθουμε ποιοι την δημιουργησαν και ας δουμε τι ελεγαν μετα απο εναν χρονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν Manolog θέτεις πολλά πράγματα.

      Τα χρέη είναι προφανές πως πρέπει να τα πληρώσουν οι δημιουργοί τους. Για την ΑΕΚ που λες, όχι δεν πρέπει να κάνει μεταγραφές για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν μπορεί να τους πληρώσει και επειδή είναι ανεύθυνο ενώ χρωστά τόσα να βάζει και άλλα ποσά πάνω στο κεφάλι της. Ωστόσο, όταν σου λέει η ΑΕΚ ότι τα χρέη τα δημιούργησε ο Ψωμιάδης, ο οποίος καταχράστηκε μεγάλα ποσά από τα ταμεία και αντί να τον μπαγλαρώσουν αυτός μπορούσε να αγοράζει ΠΑΕ (Ακράτητο, Καβάλα) και να κυκλοφορεί ελεύθερος και όταν τον έπιασαν τον άφησαν και πάλι ελεύθερο τότε τι, ποιος φταίει; Το κράτος. Να πάνε να πάρουν την περιουσία του Μάκη Ψωμιάδη για να καλυφθούν οι οφειλές προς το Δημόσιο.

      Συμφωνώ απόλυτα πως κάποτε θα πρέπει να σταματήσει όλη αυτή η δουλειά με τα διογκωμένα χρέη και τα συναφή. Αλλά όταν δεν υπάρχει ισονομία τότε τι να λέμε. Από τις ομάδες που αδειοδοτήθηκαν, υπάρχει συγκεκριμένη ΠΑΕ η οποία έχει παγωμένα χρέη προς το Δημόσιο εδώ και χρόνια. Πως είναι δυνατόν να της δίνουν και αδειοδότηση και μετά να βγαίνει παράγοντας και να κάνει και υποδείξεις; Γελοία πράγματα σε ένα γελοίο από κάθε άποψη πρωτάθλημα.

      Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ένα μαύρο χάλι και στις μικρότερες κατηγορίες γίνεται ο κακός χαμός. Έχω ακούσει απίστευτες ιστορίες για στημένα παιχνίδια και όχι μόνο στις επαγγελματικές κατηγορίες. Αυτό κάποτε πρέπει να σταματήσει αλλά δεν θα σταματίσει διότι το απόστημα έχει ριζώσει για τα καλά. Χρειάζεται reset, μόνο που κανένας δεν πρόκειται να το κάνει. Και όσο το αφήνουμε, τόσο θα μεγαλώνει. Αλλά παράλληλα το πρωτάθλημα θα συνεχίσει την καθοδική του πορεία, μια πορεία που μόνο κακό κάνει σε όλες τις ομάδες.

      Το θετικό όμως είναι ένα: Ο κόσμος αποστρέφεται σιγά σιγά. Δεν ξέρω αν οι λόγοι που η προσέλευση στα γήπεδα έχει μειωθεί είναι μόνο οικονομικοί, πάντως δεν θεωρώ τυχαίο γεγονός το ότι όλο και αδειάζουν οι κερκίδες, ότι όλο και μειώνονται οι πωλήσεις των διαρκείας, ότι όλο και περισσότεροι πλέον ασχολούνται με ξένα πρωταθλήματα όπως το αγγλικό, το ισπανικό και το γαλλικό (πρωταθληματάρα, χαρά του ρομαντικού και του λάτρη των ανατροπών). Αυτά είναι πράγματα που οι αρμόδιοι πρέπει να εξετάσουν, διότι το προϊον που πουλάνε είναι σκάρτο και δεν φέρνει τα έσοδα που έφερνε.

      Διαγραφή
  2. "Τι πρωτάθλημα θα έχουμε του χρόνου;"

    Το χειρότερο!!! (Γίνεται χειρότερο απ' το φετινό; Κι όμως...)
    Αλλά δεν βλέπω να βάζει μυαλό κανένας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με μία λέξη απέδωσες την όλη κατάσταση.
      Κανένας δεν βάζει μυαλό και κανένας δεν ενδιαφέρεται να βάλει μυαλό.

      Διαγραφή